Užice, RS
15°
Ведро
6ч7ч8ч9ч10ч
16°C
17°C
20°C
22°C
24°C
Home DruštvoUmetnost i kultura GKC: Izložba „Velikani naše slavne prošlosti”

GKC: Izložba „Velikani naše slavne prošlosti”

by Velimir Popovic

IMG_4800

U Gradskom kulturnom centru danas je otvorena izložba „Velikani naše slavne prošlosti”, autorke Ljiljane Stevanović Ljis povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Organizator izložbe je likovna sekcija Saveza „Mihalo Milovanović” republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine u saradnji sa Opštinskom –gradskom organizacijom saveza u Užicu.

IMG_4809

Ova izložba je na putu kroz Srbiju obišla nekoliko gradova, a od danas i Užičani imaju priliku da je pogledaju u svom gradu. Izložene slike autorka Ljiljana Stevanović Ljis uradila je u digitalnoj tehnici, a zahvaljujući njenim slikama imamo priliku da se prisetimo najznačajnijih konferencija, događaja, susreta, kao i srpskih vojskovođa iz Prvog svetskog rata.

IMG_4813

Jelena Vasović, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, obrazovanje i sport je otvarajući izložbu podsetila na značaj sećanja i podsećanja na slavne pretke.

—Sećanje je jedan od načina da se odužimo našim precima, ljudima koji su svojim životom i delima ispisali svetle stranice srpske istorije. Ova postavka je u funkciji sećanja na velikane, na ljude koji zaslužuju naše poštovanje i na koje treba da se ugledaju buduće generacije.

IMG_4817

Autorka Ljiljana Stevanović je rekla da je za ovu tematsku izložbu uradila oko 70 slika posvećenih Prvom svetskom. Nada se da će se ostvariti njena ideja, a to je da slikari iz Srbije urade slike na temu Prvog svetskog rata koje bi ostale kao neprocenjivo blago i bile bi doprinos obeležavanju stogodišnjica Prvog svetskog rata.

Izložba se može pogledati do 20. jula u Gradskom kulturnom centru.

M. H.

You may also like

Leave a Comment