Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Dostignuća
Category:

Dostignuća

  Plivanje za Časni Krst 1

  Kokin Brod / Nova Varoš – Nakon prošlogidišnje pauze zbog epidemiološke situacije, na Bogojavljenje ove godine ponovo je organizovano plivanje za Časni krst na Zlatarskom jezeru u Kokinom Brodu.

  Plivanje za Časni Krst 2

  Foto: Borivoje Ilić, preuzeto sa: Glas Zapadne Srbije

   

  Plivanje za Bogojavljenski krst na Zlatarskom jezeru postala je tradicija, a već osam godina se na ovom mestu okupljaju hrabri momci, ispunjeni verom, kako bi očuvali tradiciju i veru u Boga. Plivalo je u dužiniod 33 metra, u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji pre vaskrsnuća.

  U današnjem takmičenju na jezeru borilo se 10 učesnika, mladih momaka koje ni veoma hladan januarski dan nije sprečio da plivaju za časni krst u studenom jezeru.
  Takmičari su zaplivali na znak predsednika opštine, a za Bogojavljenski krst se prvi izborio Bojan Blagojević iz Užica.

  „Ovo mi je šesnaesto takmičenje u plivanju za Časni krst, prvi put sam zaplivao 2007. godine u jednom ruskom gradu. NastaviĆu sa plivanjem i narednih godina, jer mi je to zaista velika Čast“, rekao je Bojan.

  Plivanje za Časni Krst 1

  Foto: Borivoje Ilić, preuzeto sa: Glas Zapadne Srbije

  Ovu današnju manifestaciju otvorio je sveštenik Slobodan Milošević svečanom molitvenom litijom, a ceo program upotpunio je trubački orkestar Ivana Đenadića, tako da su posetioci uživali uz zvuke trube i kuvano vino pored Zlatarskog jezera. Celu ceremoniju propratila je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja iz Nove Varoši. Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljevic obratio je se takmičarima, kako bi im iskazao zahvalnost i poželeo dobrodošlicu.

  „Zahvaljujem se svim takmičarima na učešću, svim sponzorima koji su pomogli realizaciju ove manifestacije, kao i svim današnjim posetiocima i predstavnicima medijskih kuća. Uz Božiju pomoć danas su se mladi momci okupili i zaplivali, ni korona i hladno nisu ih sprečili da zaplivaju u talasima Zlatarskog jezera“, kazao predsednik te opštine za Glas Zapadne Srbije.

  Manifestaciju su organizivali Turistička organizacija Zlatar, Opština Nova Varoš i crkvena opština Nova Varoš uz blagoslov eparhije Milesevske.
  Plivanje za Časni krst je odliČan povod da mladi momci pokažu svoju hrabrost na delu i da se uz božiju pomoć još dugo

  Plivanje za Časni Krst

  Foto: Borivoje Ilić, preuzeto sa: Glas Zapadne Srbije

  godina okupljaju na ovom mestu.

  Oduvek su se ljudi sa padina Zlatara i Murtenice držali one stare izreke „ko se krstom krsti, on Krstovdan posti“, a sutradan na Bogojavljenje bi se budili u cik zore da po starom običaju popiju vodu sa sekire i da se omrse pršutom iz svoje sušare. A takođe pravoslavni vernici danas se pozdravljuju pozdravom „Hristos se javi“.

   

  IZVOR: Glas Zapadne Srbije

  za još vest čitajte ERO

  0 comment
  0 FacebookTwitterPinterestEmail