Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Vesti Dogodilo se na današnji dan
Category:

Dogodilo se na današnji dan

    Newspapers

    Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine od 1993. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nаcijа odlučila da se na ovaj dan ukaže na slobodu medija i kаko bi se podigla svest o znаčаju slobode štаmpe i podsetile vlаde držаvа dа je njihovа dužnost dа poštuju i podržаvаju prаvo nа slobodu izrаžаvаnjа zаgаrаntovаno člаnom 19. Univerzаlne deklаrаcije o ljudskim prаvimа.

    Taj dan je prilika da se ukaže na položaj novinara i situaciju u novinarskom poslu. Da nije lako pisati i otkrivati istinu u to su se mnogo puta uverili novinari širom sveta. Često su zbog svojih tekstova, televizijskih i radio emisija bili izloženi pritiscima, pretnjama i onemogućavani su da profesionalno obavljaju posao i svoju novinarsku dužnost– da javnost obaveste o korupcijama, pljačkama i drugim nelegalnim radnjama. Sloboda govora zagarantovana svima, ipak je najviše uskraćena novinarima u svim zemljama. Ni u Srbiji situacija nije ništa bolja po tom pitanju. Svedoci smo svega toga i postalo je očigledno koliko su vesti dirigovane i naručene. Ukoliko novinar dirne u zabranjenu zonu, neće mu biti dozvoljeno da priču istraži i privede je kraju.

    Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas.

    —Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja — navedeno je u proglasu UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija.

    Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.

    —Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha — poručili su iz UNS-a.

    Krajem meseca je najavljen set medijskih zakona, koji će biti donet do leta, s ciljem da država izađe iz medija i da se postavi  temelj za slobodu medija i govora i efikasno informisanje građana. UNS podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija.

    Sloboda medija je u sve većem padu pokazuju mnogobrojna svetska istraživanja. Ali, time opada i sloboda govora uopšte, utiče se na ljudsko pravo koje je svima zagarantovano.

    Srbija je prošle godine bila na 74. mestu po slobodi medija, među 197 zemalja. A u svetu je prošle godine sloboda medija bila na najnižem nivou u protekloj deceniji, navedeno je u izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus o slobodi medija u svetu u 2013. godini. Što se tiče bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 39. mestu, Crna Gora je na 78, na 83. mestu je Hrvatska, na 98. mestu je Kosovo, 103. je Bosna i Hercegovina, dok je Makedonija na 122. mestu.

    Iako bi se očekivalo da su međuprvolasiranima druge zemlje spisak propasiranih po slobodi medija za 2013. izgleda ovako: Švedska, Norveška i Holandija, a na četvrtom i petom mesto su Finska i Belgija.

    Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu obeležava Svetski dan slobode štampe okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. Svaka konferencija je centrirana oko teme u vezi sa slobodom štampe, medijskim pokrivanjem terorizma, nekažnjivošću i ulogom medija u postkonfliktnim zemljama. A u Srbiji će 3. maj biti obeležen akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine” čiji je cilj je da se „gromoglasnom tišinom” pokaže da su mediji spremni da se bore za slobodu novinarske profesije. Na slobodu medija i govora uopšte, treba ukazivati tokom cele godine, jer ako se za to ne izborimo sami, niko to neće učiniti umesto nas.

    0 comment
    0 FacebookTwitterPinterestEmail