Home DruštvoUmetnost i kultura Sa folklorom kroz svet

Sa folklorom kroz svet

by miroslav_ostojic

 

Čini mi se da ne postoji period u životu Dragomira Božovića kada se nije bavio folklorom. Dvanaest godina igrač prve postave KUD-a Sevojno, poslednje četiri umetnički rukovodilac veteran istog KUD-a. Svoje znanje, ljubav prema igri i očuvanju tradicije nesebično prenosi deci i omladincima folklornog ansambla „Zavičaj” u Zlakusi. Sinovi Mladen i Marko su odavno postali „folklorci”, a i najmlađi Matija će sigurno krenuti njihovim stopama. O folkloru, radu sa decom i dešavanjima u folklornom ansamblu Etno udruženja „Zavičaj” u Zlakusi razgovarali smo sa Dragomirom Božovićem iz Sevojna.

KUD Sevojno

Koji uzrast dece je zastupljen u folklornom ansamblu u Zlakusi?

—U školi folklora su početnici od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda, zatim dečiji folklorni ansambl koji je podeljen na mlađu grupu od osam do 10 godina i stariju grupu od 10 do 13 godina. Još jednu grupu čine omladinci od 13 godina do 18 ili 19 godina. Možemo se pohvaliti da naši omladinci po završetku srednje škole i upisivanju fakulteta van užičkog kraja uspešno nastavljaju da se bave folklorom bilo da su u Beogradu, Kragujevcu ili nekom drugom gradu.

Nastupate sa igrama iz različitih krajeva Srbije. Kako se snalazite za nošnje?

—U Etno udruženju „Zavičaj” vredno radi Sektor  za stare zanate čije članice toliko

uspešno izrađuju narodne nošnje prema originalima starim više od  100 godina da je pokrenuta i

kataloška prodaja. Da nije njih morali bi da pozajmljujemo od drugih mada po pitanju opreme

za veće koncerte užički folklorni ansambli imaju odličnu saradnju.

Zbog obaveza i puta na festival u Grčku, Etno udruženje „Zavičaj” ove godine neće učestvovati na petom Festivalu  dečijeg folklora „Licidersko srce” u Užicu. Prilikom predhodnih učešća da li si bio zadovoljan organizacijom i kvalitetom nastupa?

—Apsolutno. Na ovaj način deca koja se bave folklorom imaju priliku da se na jednom mestu upoznaju i sa radom ostalih folklornih grupa, a posebno su im zanimljive koreografije zemalja učesnica sobzirom da je festival međunarodnog karaktera.

Koliki je značaj ovog festival za Užice i pre svega za decu koja se bave folklorom?

—Značaj je ogroman i to iz vše razloga. Imamo mogućnost da u svom rodnom gradu pokažemo

publici koliko ozbiljno i vredno radimo. Festival se održava u avgustu, a upis novih članova je u

septembru. Interesovanje za folklor je osetno veće  posle festivala a razlog za to je sigurno

oduševljenje publike, prvenstveno dece  koja gledaju  naše  nastupe.

Bavljenje folklorom omogućava posete i nastupe u raznim krajevima zemlje i inostranstva. U kojim državama su deca boravila?

—Bili smo u Makedoniji, Poljskoj, Bugarskoj nekoliko puta, zatim Madjarskoj i Austriji.

KUD Sevojno

Kakvi su utisci dece sa tih putovanja?

—Toliko brzo se naviknu na putovanja da se još i ne raspakujemo po povratku a oni već pitaju gde idemo sledeći put. Danima prepričavaju društvu kod kuće dogodovštine, pokazuju fotografije, mesta na kojima su bili, opisuju susrete, predele. Mnoga deca nemaju priliku da kao oni koji igraju foklor sa 10 ili 15 godina proputuju svetom.

Osvojili ste brojne nagrade. Šta smatrate najvećim uspehom?

—To je sigurno prvo mesto „Zlatni opanak” u Valjevu i prvo mesto na festivalu u  Višegradu kada je dečiji ansambl iz Zlakuse bio najbolji u kategoriji u kojoj su nastupali veterani, omladinci i deca iz raznih krajeva.

U rad folklornog ansambla je uključena i tvoja porodica. Dva starija sina su aktivni članovi a najmlađi je proslavio prvi rođendan u narodnoj nošnji, uz mini koncert folkloraca iz Zlakuse. Priželjkuješ li da jedan od njih nastavi tvoj rad umetničkog rukovodioca?

—Aktivni članovi omladinskog ansambla učestvuju u radu škole folklora kao asistenti. Na taj način pokušavamo da ih obučimo za rad sa decom i osiguramo rad i postojanje folklora u Zlakusi. Najstariji sin Mladen pomalo asistira ali pošto je odličan učenik mislim da će se pre opredeliti za fakultet. I srednji sin Marko  je odličan u školi, a pored igranja on peva, svira violinu i frulu tako da mislim da bi mogao da bude kompletan i uspešan umetnički rukovodilac. Najmladji Matija je za sada samo maskota koju vodimo svuda sa sobom. Premali je da bi bio uključen u aktivnosti. Videćemo kad odigra prvi korak.

Mirjana Milićević

You may also like

Leave a Comment