Užice, RS
17°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
17°C
16°C
16°C
16°C
18°C
Home MestoUžiceDešavanja Veseli lavež u Velikom parku

Veseli lavež u Velikom parku

by miroslav_ostojic

U subotu 17. avgusta na terenima u Velikom parku u Užicu, održana je XVII nacionalna izložba pasa pod nazivom CAC Užice. Na pet ringova u  10 kategorija, nastupalo je 156 prijavljenih učesnika iz raznih krajeva Srbije: Priboja, Gornjeg Milanovca, Čačka, Požege, Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kraljeva, Sevojna, Topole, Valjeva, Beograda, Varvarina, Šabca, Požarevca i Užica.

Izložba pasa

Organizator i direktor  izložbe Miloš Guskić, ujedno i predsednik Kinološkog društva Užice, naglasio je da je broj učesnika i posetilaca premašio njegova očekivanja.

—Zbog finansijske situacije prošle godine izložba nije održana a ni ove godine to ne bi bilo moguće bez sponzora. Glavni pokrovitelj i finansijer je grad Užice, Veliki park je dao prostor, generalni sponzor je Best Choice uvoznik i distributer hrane za pse nemačkog kvaliteta. Nadam da ćemo zahvaljujući sponzorima uspeti da organizujemo i CACIB izložbu, međunarodnog karaktera. U Užicu su do sada organizovane tri takve izložbe i za njih je finansijska pomoć više nego neophodna —rekao je Guskić.

Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević poželevši gostima i učesnicima iz drugih gradova dobrodošlicu, sa željom da iz Užica pored pehara ponesu i lepe utiske.

Vlasnici pasa su čekajući svoj red u ringu ponosno šetali svoje ljubimce ili su bili zabavljeni njihovim uređivanjem. Posebna atrakcija su bile dve učesnice koje su između dva ringa postavile stolove i na očigled radoznale publike šišale svoje pse, tako da svi prisutni imali priliku da vide kako to izgleda.

A koliko vremena, ljubavi i posvećenosti treba za uspeh izložbenog psa najbolje pokazuje primer porodice Šibalić iz Sevojna, gde su svi članovi uključeni u ovaj hobi. Nenad Šibalić je ispred PU Užice bio zadužen za obezbeđenje izložbe, ali je istovremeno bio i učesnik obzirom da je odgajivač i ponosni vlasnik dva zlatna retrivera, mužijaka Badija i ženke Boni. Stariji sin Dušan, budući veterinar, je bio zadužen za organizaciju izložbe, dok je mlađem Nikoli, srednjoškolcu, zaduženje bilo nastup u ringu. Dok se supruga Slađa, bavila svim ostalim neophodnim stvarima.

Primetno je bilo uzbuđenje vlasnika čiji su psi prvi put na izložbi. Miroslava Simić iz Sevojna iako prvi put na izložbi sa svojim kineskim ćubastim psom Azom starim 22 meseca privukla je ogromnu pažnju i pre ulaska u ring. Svi su hteli da fotografišu tog sipmatičnog psa. Slično je bilo i sa belim sibirskim haskijem, starim samo 5 meseci, vlasnika Dušana Glogovca iz Užica.

—Oduševljeni smo organizacijom, uslovima, sudijama, ali time što će naši psi svoje prve ocene dobiti upravo u Užicu—istakli su Miroslav i Dušan.

Ništa manje nije bilo ni oduševljenje publike. Dragan Ilić-Šeki iz Užica je prvi put došao na izložbu kao ljubitelj pasa i ostao iz radoznalosti. U jednom od ringova je primetio prijatelje koji su izlagali haskije pa je i sam, poput sudije, pažljivo pratio hod, držanje ili građu pasa u želji da proceni šta je presudno za dobru ocenu. Slavica Nikolić je na izložbu došla sa porodicom i jedina zamerka joj je bila što zbog rasporeda na pet ringova nije uspela da vidi sve pse koje je želela.

Na žalost, lepota i raznolikost izložbenih pasa, sklapanje novih prijateljstava i razmena saveta vlasnika, žagor publike i veselo trčkaranje dece  između ringova i štandova na kojima se prodavala hrana i oprema za pse, izgleda nisu bili dovoljno zanimljivi za užičke mediji koji ovu manifestaciju nisu propratili iako su im organizatori uputili poziv. Ipak, ljubitelji pasa, neće ostati uskraćeni za dešavanja na ovoj izložbi zahvaljujući članovima televizijske emisije Moj ljubimac, koji su zabaležili dešavanja u Velikom parku.

Milićević Mirjana

You may also like

Leave a Comment