Užice, RS
19°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
18°C
16°C
15°C
15°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Proslava Kola srpskih sestara u čast Materica

Proslava Kola srpskih sestara u čast Materica

by Velimir Popovic

nagrade3

U čast hrišćanskog praznika Materice, u Parohijskom domu, 28. decembra održana je proslava ovog porodičnog praznika koju je upriličilo Kolo srpskih sestara. Ovom prilikom, pročitani su i radovi i uručene nagrade učenicima srednjih škola na literarnom konkursu na temu „Majka”, koji se već jedanaesti put organizuje u Užicu.

Dobitnici nagrada su:

—Prvo mesto i nagrada „Bojana Krejović”– Jovana Volić, III 2, Medicinska škola

—Drugo mesto–Sofija Rakićević, II 1, Užička gimnazija

—Treće mesto– Marica Đurić, IV 2, Užička gimnazija

Pohvaljeni su radovi učenika:

—Milena Čantrak, I 4, Medicinska škola

—Nadežda Marković, II 1, Medicinska škola

—Kristina Borović, III 5, Medicinska škola

Nagrađeni su dobili knjige Emira Kusturice i Milomira Kragovića, kao i novčane nagrade.

Žiri u sastavu: Milica Turudić –novinara, Milijana Mika Golubović– pesnikinja i predsednik Književnog kluba „Rujno” i Biljana Aksentijević– profesor srpskog jezika i književnosti u TŠ „Radoje Ljubičić”, uz obrazloženje da su o pobedniku odlučivale nijanse što govori o kvalitetu prispelih radova je istakao:

—Ono što su deca napisala mudro, zrelo, promišljeno, a nadasve emotivno, govori o tome da u vreme jezika mobilne telekomunikacije postoji i naš divni srpski jezik, na kome su ova deca tako lepo umela da izraze sve ono što su hteli da kažu o najlepšoj reči –majka. Radovi koji pristižu na konkurs su većinom iz Medicinske škole i Gimnazije, ali se s godinama povećava i broja radova iz strukovnih, tehničkih škola. Ovi literarni sastavi u prozi i poeziji koji smo imali prilike da pročitamo, nisu samo produkt interesovanja i čitanja učenika nego i rezultat rada njihovih profesora.

nagarde2

Potpredsednik užičkog Kola srpskih sestara, Slađana Vasiljević, je istakla:

— Srbi važe za ponosan balkanski narod koji u svojoj tradiciji nema običaj da glasno izgovara reči ljubavi i zahvalnosti prema svojoj porodici kako je to uobičajeno  u nekim drugim kulturama, a negovanje lepe reči, misli i emocija je važno u građenju porodičnih odnosa, ali i razvoja svake ličnosti. Zbog toga je pre jedanaest godina Kolo srpskih sestara odlučilo da pruži mogućnost da ne samo srednješkolci koji učestvuju na literarnom konkursu nego i mi, njihovi slušaoci, zastanemo i u ovim prazničnim danima preberemo po svojim emocijama.

Slađana Vasiljević se osvrnula na život i rad Bojane Krejović, istaknutog člana Kola srpskih sestara, koja je svoj trag ostavila i u Direkciji za izgradnju grada, preminule prošle godine, po kojoj je ovaj literarni konkurs ove godine i poneo ime.

Aleksandra Ranković, član Izvršnog odbora Kola srpskih sestara je istakla značaj Kola srpskih sestara u očuvanju i negovanju tradicionalnih porodičnih vrednosti na koje podsećaju praznici Detinjci, Materice, Oci, kao i na kulturno–prosvetiteljski rad i oplemenjivanje sredine u kojoj Kolo srpskih sestara postoji.

Članovi žirija i dobitnici nagrada

Članovi žirija i dobitnici nagrada

Ispred Srpske pravoslavne crkve, otac Miloš, koji je blagoslovio trpezu koju su spremile članice Kola srpskih sestara u čast praznika rekao je:

—Ljubav je veza između Boga i čoveka, između zemlje i neba, ljubav je ta koja spaja dvoje u nastanku novog braka, zajednice, porodice. Ljubav je ta svetlost i veličina koja novi život rađa. Majka je u toj novoj porodici i temelj i stub i nema reči kojima bi se mogli opisati uloga i žrtva majke u jednoj takvoj porodici. Danas se često govori o ravnopravnosti, u našoj crkvi se govori o jedinstvu. Na jednoj šaci prsti nisu isti, ali svaki prst ima svoju ulogu. U jednoj porodici muž i žena ne mogu biti jednaki, ali mogu biti jedno što je svetije i uzvišenije. I u toj zajednici muškarac oseća svetost rađanja zajedno sa svojom suprugom. Deca su danas iznela ove lepe reči o majci, i malo nas vratili unazad da i mi vreme provedemo, provodimo, ili se makar setimo svojih roditelja.

U ime Književnog kluba „Rujno”, Milijana Mika Golubović, predsednik kluba i član žirija, poklonila je Kolu srpskih sestara sliku, izražavajući na taj način tradiciju darivanja za praznik Materice. Svečanost povodom Materica dobila je svoj najlepši i najdirljiviji trenutak za vreme dok su nagrađeni učenici čitali svoje radove, poklanjajući tako svojim majkama najlepše reči srpskog jezika u izrazima ljubavi, zahvalnosti i pažnje.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment