Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Rezultati literarnog konkursa Kola srpskih sestara

Rezultati literarnog konkursa Kola srpskih sestara

by Velimir Popovic

1

Proslavljajući Materice, hrišćansku slavu ženskih članova porodice, mesni odbor Kola srpskih sestara je tradicionalno, jedanaesti put zaredom organizovao literarni konkurs na temu „Majka” namenjen srednješkolcima. Ovaj konkurs ima za cilj ne samo negovanje lepih reči nego i porodičnih vrednosti na koje nas podsećaju hrišćanski praznici Detinjci, Materice i Oci.

Na literarni konkurs su pristigli radovi iz pet užičkih srednjih škola: Užičke gimnazije, Medicinske škole, TŠ „Radoje Marić” i TŠ „Radoje Ljubičić”. Za ocenu kvaliteta radova bio je zadužen žiri u sastavu:

–Milica Turudić, predsednica žirija, novinarka, članica Kola srpskih sestara

–Biljana Aksentijević, profesorka srpskog jezika i književnosti u TŠ „Radoje Ljubičić”

–Milijana Mika Golubović, pesnikinja, predsednica Književnog kluba „Rujno”

Žiri je saopštio i odluke:

–Prvo mesto i nagrada „Bojana Krejović” dodeljeno je Jovani Vokić, III 2, Medicinska škola

–Drugo mesto, Sofija Rakićević, II 1, Užička gimnazija

–Treće mesto, Marica Đurić, IV 2, Užička gimnazija

Pohvale su dobili:

–Milena Čantrak, I 4, Medicinska škola

–Nadežda Marković, II 1, Medicinska škola

–Kristina Borović, III 5, Medicinska škola

Za najuspešnije učesnike literarnog konkursa obezbeđene su novčane nagrade i prigodne knjige uz podršku Kompanije „Novosti”, a nagrade će biti uručene na svečanoj dodeli u Parohijskom domu 28. decembra u 12 časova.

Jedna od najstarijih humanitarnih organizacija na prostorima naše zemlje, a i svim zemljama u kojima živi srpki narod, Kolo srpskih sestara, može se kvalifikovati i kao društveni pokret koji je u sklopu svojih aktivnosti uvek imao značajnu ulogu i  na području socijalnog, sociološkog, kulturnog života našeg naroda.

2

Darivanje odeljenja neonatologije u Opštoj bolnici Užice od strane Kola srpskih sestara

U našem gradu, pored brojnih humanitarnih akcija u toku postojanja, Kolo srpskih sestara poklonilo je kroz dugi niz godina savremene medicinske aparate užičkoj bolnici, pelene i dečiju odeću dečijim odeljenjima naše bolnice, kao i brojne poklone najmlađim u ustanovama „Dečiji vrtić”, domu „Petar Radovanović” , kao i crkvenom horu „Đurđevak”. U toku ove godine, odeljenju neonatologije predato je 250 komada dečije odeće za bebe i decu mlađeg uzrasta koji su sugrađani donosili. U domu svake porodice koja ima decu postoji odeća koja su deca prerasla a ne koristi se, tako da Kolo srpskih sestara prikupljanjem i selektovanjem daruje ljudima kojima je neophodna.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment