Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home SportOstali sportovi Međunarodno takmičenje iz ritmičke gimnastike

Međunarodno takmičenje iz ritmičke gimnastike

by Velimir Popovic

gimnastika3

U Hali sportova Veliki Park, u subotu, 28.decembra održano je međunarodno takmičenje iz ritmičke gimnastike. Domaćini, klub ritmičke gimnastike „Gracija” iz Užica, ove godine, sedmi put do sada,  ugostili su 12 ekipa i to iz  Rusije i Bosne i Hercegovine dve ekipe, Niša, Kruševca, Mladenovca, kao i dve škole iz Užica i iz Mačkata. Takmičarke, njih sto pedeset,  od predškolskog  uzrasta do osmog razreda osnovne škole pokazali su nivo znanja i veštine kakav se i očekuje od takmičenja međunarodnog karaktera.

U B programu, redosled po rezultatima je:

1. Cvetković Helena (2007) Sarajevo

2. Žunić Iva (2006) Užice

3. Gardić Maša (2005) Užice

4. Vučić Iva (2005) Užice

5. Tanović Andrijana (2003) Užice

6. Cvijović Anđelina (2002) Užice

7. Trbović Salma (2001) Sarajevo

U A programu postignuti su sledeći rezultati:

1. Kaletović Vedrana (2005) Sarajevo

2.Jovanović Zvezdana (2006) Beograd, klub In

3. Simić Iva (2002) Užice, klub Gracija

4. Šustova Valerija (2000) Rusija, Kaliningrad

5. Gardić Mina (1998) Užice, klub Gracija

6. Ajutina Jelena (1997) Rusija, Krsnojarsk

gimnastika2

gimnastika4

U grupnom sastavu za decu do predškolskog uzrasta najbolji su bili klub Gracija iz Užica, 1–2 razred klub Gracija iz Niša, 3–4 razred klub In iz Beograda, 5–6 razred klub In iz Beograda, 7–8 razred klub In iz Beograda.

gimnastika1

gimnastika5

U kategoriji škola koje neguju ritmičku gimnastiku najbolja je bila škola Stari Grad iz Užica. Pavle Stefanović, direktor domaćina, kluba Gracija iz Užica je rekao:

— Gimnastika je najstarija sportska disciplina, a ritmička gimnastika u Užicu postoji više od trideset godina. Iako je baza svih sportova, imajući u vidu da  istezanje, zagrevanje sportiste uključuje elemente ritmičke gimnastike. Osim toga, za decu je jako zdravo i zbog držanja tela, položaja kičme, elastičnosti mišića. Na žalost, ovaj sport u našem gradu nije popularan, niti se ulaže dovoljno u njega, kako finansijski tako i medijski. Malo ljudi i zna da ovaj klub postoji već deset godina, da je ovo sedmi put da smo sa dosta uspeha organizovali ovakvo takmičenje. Možemo se pohvaliti da uprkos ovoj vrsti zapostavljenosti sa skoro svih takmičenja u Užice donosimo medalje i pehare, i gde god gostujemo, a takvih, na žalost mnogo više nerealizovanih putovanja pogotovo na pozive iz inostranstva, dostojno reprezentujemo i promovišemo naš grad i ceo zlatiborski region. Do sada smo vaspitali, jer sport jeste vrsta vaspitanja, preko hiljadu devojčica, a iznedrili smo i dve olimpijske reprezentativke u dosadašnjim državnim timovima. Olga Stefanović, trener, je bila olimpijska reprezentativka u Sarajevu 1984. u klizanju i smatram, a i rezultati pokazuju, da ima vrhunske sposobnosti za rad sa decom. Do prošle godine smo imali i dečake u klubu, mada je patrijarhalna sredina, na žalost veliki problem u radu  sa dečacima. Ove godine smo uključili i nekoliko škola iz Užica, školu iz Mačkata koji su iskazali volju i spremnost da u svoj program fizičkog vaspitanja uključe i ritmičku gimnastiku. Mi jesmo na budžetu grada, ali s obzirom na značaj i uspehe koje mlade takmičarke postižu na takmičenjima, na talenat i potencijal, ova sredstva su nedovoljna, a firme radije pomažu medijski popularne sportove.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment