Užice, RS
15°
Сунчано
7ч8ч9ч10ч11ч
17°C
20°C
22°C
24°C
25°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Kako su oslikavani prvi užički murali?

Kako su oslikavani prvi užički murali?

by Velimir Popovic
uizicki murali

Prvi užički mural islikan je 1987. godine na Trgu Svetog Save, na kući Miloša Trifunovića, pod naslovom “Kit koji je progutao svet” ili “Protok vremena” autora Dragoljub Kaplanovića, Nataše Ljubičić i Ljubiše Dimitrijevića.

Užičani su sa čudom zagledali svoj prvi mural, pun sitnih lepih detalja, ali su se brzo navikli i njime se ponosili. Mural je najavio jedno novi odnos gradskih umetnika prema svom gradu. Godine 2007. prvi užički mural je obnovljen.

Godine 1994, Direkcija za izgradnju Užica prestavlja program “Užice grad murala”, koji su radili sa Udruženjem likovnih umetnika Užica i Gradskom galerijom. Program su osmislili arh. Ljiljana Glišić Jevđović i akademski slikar Branka Novaković. U programu “Užice grad murala” oslikano je 8 površina na zgradama:

– u ulici Petra Ćelovića, na zgradi apoteke mural je oslikao Radomir Vergović, 1994. godine,

– iste godine Mladen Jevđović oslikava mural na zidu tehničke škole “Radoje Ljubičić” i na Slanuši

– u ulici Petra Ćelovića 1995. godine oslikao je mural Dragan Dimić

– u ulici “Lipa” iste godine oslikao je mural Dušan Starčević

– u Slanuškoj ulici, na “Streljani“, te 1995, oslikao je mural Mladen Jevđović

– sledeće godine 1996, na fasadi Užičke banke na Trgu Svetog Save Vladan Terzić

– iste godine u ulici Dimitrija Tucovića još jedan mural oslikava Mladen Jevđović

Tako da je najviše “akademskih murala” u Užicu oslikao Mladen Jevđović.

Radovi su prikupljani na javnom konkursu, birao ih je stručni žiri eminentnih srpskih slikara i istoričara umetnosti.

Poslednji “akademski mural” oslikao je 2007. godine, na zgradi Učiteljskog fakulteta u ulici Nikole Pašića, akademski slikar Aleksandar Dimitrijević, u okviru projekta “Pokreni grad”.

Murali – grafiti amatera urađeni tokom poslednjih desetak godina rađeni su kroz projekte udruženja građana, u sardnji sa nekadašnjom Direkcijom za izgradnju, na više mesta u gradu – na zidu između narodnog pozorišta i narodne biblioteke, na zidu bašte GKC prema Gradskoj Galeriji, na potpornom zidu parking prostora, koji je na Trgu na mestu srušene pošte, na zidu pored ulaza u Tehničku školu “Radoje Ljubičić”. Ovi murali bez sitnih detalja odišu amaterizmom i nemaju neku umetnički vrednost. Neki su više naružili zidove nego su ih ukrasili.

Udruženje građana “Opeka” je osnovano aprila 2015. godine sa ciljem da doprinese razvoju kulture, umetnosti, sporta, ekologije i zaštite životne sredine u Užicu.

Mural u Užicu / Izvor: https://uzicanstveno.rsGodine 2016. je najavilo da namerava da reafirmiše ideju „Užice – grad murala“. Najavili su i dugoročne planove, među kojima je i izrada onlajn informativne mape murala, koji će treba da obogatiti turistički sadržaj Užica. Planirali su da sve murale obeleže tablama sa potpisom umetnika, datumom nastanka, opisom teme i imenom sponzora. Tada su iz “Opeke” izjavili: “Smatramo da imamo šansu da postanemo world-wide, jer smo već stupili u kontakt sa nekim svetskim muralistima, a istovremeno promovišemo i potenciramo domaću i lokalnu scenu. Time želimo da afirmišemo mlade autore kojih ima puno u Užicu, zahvaljujući Umetničkoj školi, ali i studente umetničkih fakulteta…”

Izvor: Uzicanstveno

You may also like

Leave a Comment