Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoZanimljivosti Neobična imena naselja u Užicu

Neobična imena naselja u Užicu

by Velimir Popovic
0 comment

Neobična imena naselja u Užicu kao što su Gluvaći, Ćendovina, Čukalovina i mnoga druga. Kako, zašto?

Kada biste nekome rekli da živite na maloj ili velikoj Kruščici gotovo niko ne bi znao da dođe kod vas, jer je taj deo grada među Užičanima danas je poznat kao Vujića Brdo. Pora , Rosulje, Belo Groblje samo su još neka od naselja gde žive Užičani, mnogi od njih proveli su ceo život tu, a da ni ne znaju kako je dobilo ime.

“ Ja živim u delu grada koji se zove Rosulje i zaista ne znam kako je dobilo ime“ kaže jedna od sugrađanki Užica.

A bez obzira da li živite na Marinom Bregu, Rosuljama ili Čukalovini, svako mesto je po jednoj zanimljivoj priči dobilo ime.

Prema rečima istoričara Ilije Misailovića, nekada je postajalo goveče koje su gajili i zvalo se Tur, odatle ime Turica. A Krčagovo je dobilo ime po sudu za vodu koji se zove krčag.Deo grada kao što je Rakijska pijaca takođe ima zanimljivu istoriju svog imena.

„Na mestu gde se danas nalazi Rakijska pijaca, Mališa Atanasković je sagradio kuću, pored kuće imao je pecaru. Proizvodio je rakiju, pa je kasnije pored te pecare napravio i trgovačku vagu, glavni proizvod koji se na vagi merio bila je rakija, i odatele naziv Rakijska pijaca“, ističe istoričar Ilija Misailović.

Zbog velikog broja izvorišta, naselje Vrela dobilo je to ime, odakle je Užice 1938. godine prvi put počelo snabdevanje vodom.Pretpostavlja se da deo grada Gluvaći nosi naziv po državnoj ustanovi za gluvoneme osobe koja se nekada nalazila u ovom delu grada. Postoji dosta tumačenja kada su u pitanju nazivi Zabučje, Gušteraj, Aleksića most, ali jedno je sigurno svi ovi nazivi stanu samo pod jedno ime Užice.

Izvor: ZoomUE

Related Posts

Leave a Comment