Home DruštvoUmetnost i kultura „ARLEMM–umetnički karavan”, putujuća izložba 29. juna, Gradski trg Požega

„ARLEMM–umetnički karavan”, putujuća izložba 29. juna, Gradski trg Požega

by Velimir Popovic

arlemm (2)

Na Gradskom trgu, Požega u 20 časova biće predstavljena putujuća izložba umetničkih fotografije nastalih tokom trajanja Ariljske letnje muzičke manifestacije pod nazivom „ARLEMM–umetnički karavan”

Noseći u svom sadržaju lepe umetnosti: muziku, prirodu i fotografiju, prožetu posebnim pedagoškim pristupom kroz rad sa decom, kao i brojnim aktivnostima i  osmišljenim koncertnim repertoarom, „ARLEMM–umetnički karavan” čini jedinstvenu celinu gde je putem međuopštinske saradnje sa centrima kulture  gradova Zapadne Srbije, uspostavljena saradnja putem organizovanja pokretne izložbe s pratećim umetničkim sadržajima. Vizuelnim prikazom prenose se na gledaoca moment iskrenog dečijeg izražavanja koji nijednog posmatrača ne mogu ostaviti ravnodušnim, pa se tako dodatno budi svest stanovništva za ovu vrstu umetnosti. Izlazak iz zatvorenog prostora , daje mogućnost prisnije i produbljenije veze posetilaca u njihovom direktnom kontaktu sa fotografijom.

arlemm (1)

Osim što se ostvaruje saradnja i razmenjuju  znanja i iskustva sa kolegama i institucijama istog interesovanja iz regiona, stanovništvu se daje mogućnost posećivanja veoma atraktivne izložba u centru svog grada, nešto što do sada nisu imali prilike da posete, a po ugledu na velike svetske kulturne centre.

ARLEMM, u okviru koga se realizuje projekat  „ARLEMM– umetnički karavan” je kulturno – edukativna manifestacija , koja se održava petu godinu zaredom u Arilju u periodu od 20. jula do 3. avgusta. Okuplja najeminentnije umetnike, profesore i predavače iz različitih umetničkih polja: klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i ljude kreativnih sposobnosti, sa idejom da prvenstveno deci i mladima, a onda svim slojevima društva, približi prave kulturne vrednosti. Cilj ARLEEM–a se ostvaruje kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova i predavanja u oblasti muzičke kulture.

arlemm (3)

U okviru ARLEMM–a 2014. održava se ARLEMM art festival 1. i 2. avgusta na rečnom ostrvu Uski vir, na reci Rzav, na kome će nastupiti istaknuti izvođači umetničke muzike: Divna Ljubojević, Lena Kovačević, maestro Jovan Kolundžija, Slobodan Trkulja i drugi, a biće održane i brojne prateće aktivnosti i radionice.

Putujuću izložbu fotografija, 29.juna organizuju Kulturni centar Požega i Muzikus–Udruženje za širenje i podsticanje muzičke kulture u Srbiji.

Izvor: KC Požega

You may also like

Leave a Comment