Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home MestoUžiceDešavanja „Duhovnost u delu Isidore Sekulić”–promocija knjige Valentine Zlatanović Marković

„Duhovnost u delu Isidore Sekulić”–promocija knjige Valentine Zlatanović Marković

by Velimir Popovic

DSC_4860

U Svečanoj sali Opštine u petak, 20. juna održana je promocija knjige, magistarskog rada koji je uz izvesnu doradu prerastao u svojevrsnu  monografiju o Isidori Sekulić, Valentine Zlatanović Marković.  Izdavač, Narodni muzej Užice već je predstavio ovu knjigu na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

U programu koji je vodila Gordana Rogić, o knjizi su  pored autora govorili i prof. dr Dragoljub Zorić, prof. dr Goran Maksimović dekan Filozofskog fakulteta u Nišu i akademik Vladeta Jerotić. U umetničkom delu programa nastupili su nastavnici Muzičke škole Anđelija Đoković (klavir) i Ignjat Milićević (tenor), odlomke iz Isidorinog dela čitala je Sara Matović. U ime Narodnog muzeja Užice, prisutne je pozdravila kustos i antropolog Zagorka Milićević.

DSC_4847

Pozdravljajući prisutne, autor Valentina Zlatanović Marković zahvalila se svima koji su pomogli da njena knjiga dospe među čitalačku publiku, prvenstveno prof.dr Goranu Maksimoviću koji je pored recezentskog rada bio i njen mentor prilikom izrade magistarskog rada, uredniku knjige prof. dr Dragoljubu Zoriću, akademiku Vladetu Jerotiću od koga je, kako je istakla –da u nekoliko razgovora koji su prethodili nastanku ovog rada dobila uputstva da na drugačiji način sagleda stvaralaštvo Isidore Sekulić i da neke okvire u njenom stvaralaštvu sagleda na drugačiji način, kao i mati Stefanidi  igumaniji manastira Prohor Pčinjski koje je pomagala i čitala delove rada u njegovom nastajanju i pomogla da celokupna misao i ideja ostanu u okivirima pravoslavlja.

DSC_4893

U svom obraćanju prof. dr Dragoljub Zorić je osvrnuvši se pragmatično i kritički na savremena događanja i stanje u našem obrazovanju i društvu uopšte , posebno ističući negativnosti Bolonjskog načina obrazovanja, sistematično zanemarivanje i uništavanje jezika, ćirilice kao pisma, između ostalog i istakao:

–Valentina Zlatanović Marković je u uvodnom delu napisala da ovu knjigu „sa strahom Božijim iznosi pred javnost”. Nije zgodno staviti srce u izlog. Ne postoji ni jedan naučni, metodološki i stručni razlog da autorka oseti taj strah. Ako on proizilazi iz prevelike odgovornosti jedino onda je opravdan. U uvodnim stranicama ove studije ona pregledno i sa osećajem mere pripoveda o životu i delu prve žene akademika u Srbiji.

Svoje izlaganje nastavio je govoreći o molitvi kao obliku književnosti u delu Isidore Sekulić kome  je Valentina Zlatanović  Marković posvetila značajan deo svoje knjige. Prof. dr Zorić je, govoreći o autorki , dalje naveo:

—Ona (Valenina Z. M.) zna da uoči ono što je bitno , da izdvoji ono što jednu monografiju čini monografijom . Ona će u uvodnim delovima osvetliti i svoj teorijski pristup. U tim delovima gospođa Marković je pokrenula staro pitanje metodologije nauke o književnosti. Staro pitanje– jedan ili kombinacija više metoda  u ovom delu je razrešena na jedan maestralan način. Ona zna da se u savremenim radovima trebaju razvijati iskustva mnogih i raznorodnih učenja i tumačenja. Ako to hoćete da uradite onda takvom delu treba pristupiti kao Valentina Zlatanović Maković, tzv. metodološkim pluralitetom. Kod nje dominira fenomenološki metod interpretacije ali uz pozitivna iskustva svih ostalih metoda .

DSC_4909

Prof. dr Goran Maksimović dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, recezent ove knjige, u svom obraćanju, između ostalog osvrnuo se i na pristup autorke delima Isiodore Sekulić i savremenika:

—Valentina Zlatanović Marković ima tu blagu kritičarsku meru i kada kritikuje i kada zamera, ona to radi elegantno i iskreno . I kada piše o delima Jovana Skerlića koji je na neki način obezvređivao rad Isidore Sekulić, Valentina to radi s takvom kritičkom merom tako da vidimo šta je Skerlić propustio u svom čitanju Isidorinog dela , a da pri tome ne doživimo Sreklića kao nekakvog jastreba s namerom da uništi ili da njegove interpretacije imaju takav uticaj na današnju čitalačku publiku. Valentina nam pokazuje da je on jednostavno, koncepcijski  drugačije doživljavao književnost  i misiju književnosti toga vremena .

Prof. dr Goran Maksimović je takođe istakao značaj molitvi iz dela Isidore Sekulić na koje je u ovoj knjizi skrenuta posebna pažnja , dodajući da se Isidora Sekulić u oblasti molitvene književosti našla u metafizičkim prostorima koji su i za Valeninu Zlatanović Marković bile njena duhovna teritorija u kojima je sledila svoj „jerotićevski put”.

DSC_4937

Izlaganje akademika Vladete Jerotić, koji je Isidoru Sekulić posećivao i kao njen lekar, psihoterepeut, odnosilo se ne samo na poznanstvo i uspomene na ovu književnicu, nego se u njegovom prepoznatljivom maniru koji je nemoguće prepričati u kratkim crtama a da se pri tome ne izgubi celina misli, odnosilo i na teologiju, psihoanalizu, društvena kretanja, težnju ka jednostavnosti kroz duhovnost i izgradnju čovekove ličnosti do samog kraja boravka na ovom svetu.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment