Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 1

Mladost i kreativnost danas su okupirali hol Narodne biblioteke Užice, a povod je bio otvaranje izložbe radova srednjoškolaca koji su učestvovali na konkursu za grafički dizajn članskih karata „Vaš dizajn – naš vizuelni identitet” i dodela nagrada najuspešnijima.

Posetioci su u holu Biblioteke imali priliku da pogledaju prispele radove učenika koji su svoje likovne, dizajnerske sposobnosti i kreativno umeće iskazali u crtežima za članske karte za pozajmno i dečje odeljenje.

Prvu nagradu za rad za pozajmno odeljenje dobio je Nikola Timotijević maturant Umetničke škole iz Užica, druga je pripala Ani Marjanović učenici trećeg razreda Tehničke škole, dok je treću nagradu osvojio Andrija Tomić učenik prvog razreda iz Gimnazije. Za člansku kartu urađenu za dečje odeljenje prvu nagradu su podelili Tamara Stojić maturantkinja iz Gimnazije i Nikola Timotijević iz Umetničke škole, dok je treću nagradu osvojila Nera Gukić učenica prvog razreda Medicinske škole. Specijalnu nagradu je dobio Marko Mutavdžić učenik trećeg razreda Tehničke škole „Radoje Ljubičić”.

2

Cilj konkursa je bio podsticanje i razvijanje talenata naših mladih sugrađana iz oblasti grafičkog dizajna, a to je i postugnuto što se može primetiti po izloženim radovima.

—Srednjoškolci su svojim idejnim rešenjima za oba odeljenja pokazali svoju kreativnost, znanje i veštinu dizajniranja, ali i njihov doživljaj i viđenje biblioteke. Ovom izložbom biblioteka je ukazala poverenje mladima i želju da pratimo njihove vizije i ulažemo u njihovu budućnost. O kvalitetu radova je odlučivao stručni žiri u sastavu Nikola Vukašinović, grafički dizajner, Ilija Smiljanić bibliotekar naše matične službe kao predstavnik oba odeljenja i Katarina Vasić diplomiranji inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna. Narodna biblioteka realizuje ovaj projekat uz pomoć donacija Dunav osiguranja i preduzeća Garfičar—rekla je Biljana Davidovski, autor izložbe.

Mladi kreativci du dobili i vredne nagrade, nagrada za prvo mesto za dizajn članske karte za pozajmno odeljenje i dečje odeljenje je po dve hiljade dinara i vredna knjiga, druga i treća nagrada za oba odeljenja su vredne knjige, a svi učesnici konkursa su nagrađeni besplatnom članarinom u Narodnoj biblioteci Užice i monografijom. Od ponedeljka će prvonagrađeni radovi biti poslati u štampu i novi korisnici i članovi Biblioteke će uskoro imati članske karte dizajnirane od strane mladih Užičana.

4

Prema rečima Biljane Davidovski članske karte koje su dizajnirali užički srednjoškolci će trajati sve dok taj dizajn bude adekvatan za članove biblioteke, a čim postane jasno da su se mišljenje i ukus korisnika promenili dizajn članskih karata će biti promenjen.

Nikola Timotijević, maturant Umetničke škole je u maniru iskusnog grafičkog dizajnera osmislio i uradio radove koji su u potpunosti zadovoljili žiri, koji ga je nagradio sa dve prve nagrade.

—Uradio sam tri rešenja, dva su bila za dečje odeljenje i jedno za pozajmno odeljenje za odrasle. Mislim da je žiri oborio ovaj rad sa sovom, jer se tu odmah shvata poenta, pošto su sove simbol mudrosti i znanja i to sam uradio u dečjem stilu i koloritu. Drugo idejno rešenje sam uradio u skladu sa onim što sam naučio, a to je da u zavisnosti kome se obraćamo tako pravimo rad. Ovaj rad za odrasle je podrazumevao nešto jednostavnije, sa manje boja, prostije, poštovane su zatvorenije boje. Drago mi je što su moji radovi zadovoljili kriterijume i što sam dobio prvu nagradu.

Pobednici konkursa: Nikola Timotijević i

Pobednici konkursa: Nikola Timotijević i Tamara Stojić

Nera Gukić iz Medicinske škole je dobila treću nagradu za rad za člansku kartu za dečje odeljenje.

—Moja ideja je bila da napravim nešto što je simbolično za decu i što bi njima bilo zanimljivo i što bi im privuklo pažnju. Nacratala sam jednom dečaka koji čita knjigu, a oko njega je dosta knjiga i tu se vidi kako iz knjiga izlaze slova,  što upućuje na to koliko se mnogo može naučiti iz knjiga i kakve se pouke mogu naći u knjigama. Pošto sam došla u Biblioteku saznala sam za nagradu i baš me je obradovala i iznenadila. Nagrada mi mnogo znači, jer je nisam očekivala, pošto se nisam mnogo zalagala za ovaj crtež.

Andrija Tomić, učenik prvog razreda Gimnazije je otkrio da mu nije bilo teško da osmisli izgled članske karte i da je lako uradio svoj rad.

—Volim da se bavim grafičkim dizajnom i privukao me je ovaj konkurs Narodne biblioteke, pa sam odlučio da učestvujem. Napravio sam jednostavniji rad kao što je stil biblioteke, takve boje sam iskoristio na svom radu. zadovoljan sam nagradom, a nadam se da će ubuduće biti još bolje. Grafički dizajn je moj hobi kojem posvećujem dosta pažnje u slobodno vreme.

5

Tamara Stojić, maturant Gimnazije je rekla da su joj glavna inspiracija za pobedinički rad bila deca.

—Radila sam nešto za decu i smatrala sam da treba da bude šareno i da predstavalja jedan svet mašte u koji deca utonu kada čitaju knjige. Na mom radu možemo videti jednog zmaja na glavi devojčice i razne pustinje i predele koje možemo doživeti i proći kroz njih dok čitamo knjige i videti drugačiji svet mašte. Imam deset godina mlađu sestru tako da znam šta ona voli i radila sam nešto za decu tog uzrasta. Zadovoljna sam svojim radom i mislim da će se deci svideti.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment