Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

DSC_2570

Prema odluci stručnog žirija 18. Jugoslovenskog pozorišnog festival u sastavu: Emeritus Svetozar Rapajić – predsednik žirija, prof.dr Nebojša Romčević dramski pisac, Tomislav Kurelec kritičar, Zoran Ljutkov glumac, prof. Darko Nedeljković, arhitekta i scenograf nagrada Ardalion za najbolju predstavu pripala je predstavi „Zločin i kazna” po tekstu F.M.Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena, produkcija Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb.

U obrazloženju stručnog žirija stoji:

„Predstava „Zločin i kazna“ predstavlja jedan od zvezdanih trenutaka u istoriji ovoga festivala. Izuzetno složen projekat, promišljen je i realizovan do najisitnijih detalja koji, opet, grade homogenu umetničku celinu velike umetničke vrednosti.”

Stručni žiri je odlučio da nagrada Ardalion za najbolju režiju pripadne Zlatku Svibenu za režiju predstave „Zločin i kazna“, koju su obrazložili rečima:

„Reditelj Zlatko Sviben je, vodeći glumački anslambl i kreativni tim, pročitao je roman F.M.Dostojevskog u novom filozofskom, ali i stilsko-žanrovskom ključu. Sviben je predstavom „Zločin i kazna” postavio nove standarde režije na ovim prostorima.

Nagrada za najbolju žensku ulogu je po oceni žirija pripala Anji Šovagović Despot za ulogu Katerine Ivanovne Marmeladove u predstavi „Zločin i kazna”. Stručni žiri je ovo priznanje obrazložio rečima:

„Anja Šovagović-Despot je ostvarila izuzetnu kreaciju u ulozi Katerine Marmeladove. Igrajući na „ničijoj zemlji“ između melodrame, bulevara, kabarea i tragedije, Anja Šovagović – Despot je kreirala ulogu za pamćenje.”

Franjo Dijak za ulogu Raskoljnikova, Rodion Romanoviča u predstavi „Zločin i kazna” je dobio Ardalion za najbolju mušku ulogu. Stručni žiri je naveo da je ta njegova „uloga antologijska” i dodao:

„Dijakova kreacija Raskoljnikova satkana je od niza složenih stanja i emocija, tehnički izuzetno zahtevna, a opet odigrana sa preciznošću i uverljivošću koja se pamti.”

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju dobile su Ana Martina Bakić i Ivana Knez za predstavu „Zločin i kazna”. U obrazloženju stručnog žirija za ovu nagradu stoji:

„Scenografija Ane Martine Bakić i Ivane Knez donela je rešenje prostora i njegovog značenja na izuzetno funkcionalan, originalan i estetski vredan način. Njihova scenografija je služila ne samo kao prostor za igru, već je na igru inspirisala, što je ideal rada svakog scenografa.”

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Mariti Ćopo za kostimografiju u predstavi „Zločin i kazna”. Stručni žiri je ovu nagradu obrazložio ovako:

„Maštoviti kostimi Marite Ćopo su, iako u potunosti u službi rediteljeve ideje, ostvarili i samostalnu estetsku vrednost. Kostim Marite Ćopo je služio i kao sredstvo oslikavanja miljea, ali kao diskretno sredstvo karakterizacije likova.”

Prema odluci stručnog žirija nagradu za epizodnu ulogu dobio je Ozren Grabarić za ulogu Porfirij Petrovič, u predstavi „Zločin i kazna”. Obrazloženje za ovu nagradu glasi:

„Nema  sjajnog Raskoljnikova bez  sjajnog Porfirija Petroviča. Ozgren Grabarić je odabirom neočekivanih glumačkih sredstava doneo sveže tumačeje čuvenog inspektora. Grabarićev Porfirije je opasan u svojoj ležernosti, preteći u svojoj prisnosti, uverljiv u svakom trenutku svoga scenskog života.”

Dženana Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi „Grebanje ili kako se ubila moja baka, po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić, produkcija Bosansko narodno pozorište Zenica” dobila je nagradu Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike „Avdo Mujčinović”. Stručni žiri je ovu nagradu ovako obrazložio:

„Dženana Džanić je tumačenjem lika Slobodankom najavila glumačku karijeru visokih dometa.”

Specijalna nagrada Ardalion pripala je predstavi „Kuhinja”, po tekstu Petra Handkea i Mladena Materića u režiji Mladena Materića, produkcija Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, za inovativni pristup u istraživanju neverbalnog teatra. Stručni žiri je ovu nagradu obrazložio rečima:

„Predstava „Kuhinja” je višestruko značajna kako za publiku, koja je imala prilike da se upozna sa razvojem Materićevog rediteljskog rukopisa, tako i za ansambl koji je bio u prilici da se upusti u istraživački rad i tako obogati svoje iskustvo i potencijale.”

Ovako je glasala publika 18. Jugoslovenskog pozorišnog festivala:

1.„ZLOČIN I KAZNA” F.M.Dostojevski, reditelj Zlatko Sviben,Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb —4,86

2.„ČAROBNJAK”, Fedor Šili, režija Boris Liješević, Narodno pozorište Sombor —4,59

3.„REVIZOR” N.V. Gogolj, režija Iva Milošević, Atelje 212 Beograd —4,29

4.„OČEVI SU GRAD(ILI)” koncept i režija Boris Liješević,Crnogorsko narodno pozorište —3,68

5.„GREBANJE ILI KAKO SE UBILA MOJA BAKA” prema drami Tanje Šljivar, režija Selma Spahić, Bosansko narodno pozorište Zenica —3,34

6.„KUHINJA” Peter Handke i Mladen Materić, režija Mladen Materić, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka —3,14

 

Related Posts

Leave a Comment