Užice, RS
17°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
16°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home SportOstali sportovi Jednog dana na Olimpijskim igrama

Jednog dana na Olimpijskim igrama

by Velimir Popovic

968802_4363364541583_1292580153_n

Mladi Užičanin, Borko Vasiljević (18) član Streljačkog kluba „Rikošet” iz Beograda iako još uvek junior u disciplini gađanja glinenih golubova sjajnim rezultatima, koje je ostvario u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji upisao se u listu onih od kojih se u budućnosti mogu očekivati značajni i vredni rezultati. Iako po godinama junior takmiči se i sa mnogo starijim i iskusnijim strelcima i njegovi uspesi kao što su drugo mesto na Prvenstvu Vojvodine i sedmo na državnom u seniorskoj konkurenciji, kao i prvo mesto na Svetskom kupu u Italiji ekipno u juniorskoj konkurenciji i treće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, dokaz su izuzetnog kvaliteta i talenta.

Iako gađanje glinenih golubova nije popularan sport i o njemu se malo zna, to nije uticalo na njegov izbor i odluku da počne da trenira baš to.

—Počeo sam u osmoj godini, tako što sam kao mali išao sa ocem na njegove treninge i gledao ga kako se takmiči u ovoj disciplini. Pre svega privukla me je ljubav prema oružju i municiji i to što se moj otac Darko bavio time. Tako sam rešio da probam i sam. Mnogo mi se svidelo i nastavio sam da treniram —priča Borko kako su izgledali njegovi počeci.

Borko Vasiljević

Borko Vasiljević

Kao što obično biva, da bi se ostvarili vrhunski rezultati potrebno je mnogo odricanja i napornog rada. Tako Borko zbog bavljenja ovim sportom dosta vremana provodi u Beogradu i Kovilovu gde obavlja treninge.

—U zavisnosti od obaveza u školi odlazim na treninge u Beograd, jer tamo imam najbolje uslove za rad. Takođe ponekad deo treninga obavljam i u Sevojnu, a što se tiče fizičkih priprema vežbam u Velikom parku gde trčim i idem u teretanu, a često posećujem i naš bazen.

Objasnio je da za dobre rezultate mora dosta toga da se poklopi, ali ništa od toga ne bi ostvario da nije mnogo vežbao i dao maksimum na svakom treningu.

—Potrebno je dosta odricanja i veoma mnogo rada tj.provođenja vremena na strelištu. Dosta sam zbog sporta u Beogradu, a što se škole tiče nemam nikakvih problema i u to ime im se mnogo zahvaljujem posebno Bogdanci Đorđević, direktoru Medicinske škole u kojoj pohađam četvrti razred, i razrednom starešini Mariji Knežević.

1377055_4853656038564_94035199_n

Pošto je ispucao normu za A selekciju seniora takmiči se i sa starijim strelcima, što mu omogućava da stiče iskustvo, da se konstantno bori i pokušava da postigne što bolji rezultat.

—Ove godine sam na domaćim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji bio treći na prvom i četvrtom Kupu Srbije, na Prvenstvu Vojvodine sam bio drugi sa najboljim rezultatom, sedmo mesto sam osvojio na šampionatu države. Izdvojio bih i drugo mesto na Kupu metalija. Zatim četvrto mesto u juniorskoj konkurenciji na Kupu Evrope u Perazzi i Beogradu, a prvo mesto među seniorima u Staroj Pazovi. Nastupio sam na Kupu Evrope u Češkoj gde sam bio drugi kao junior, a na Svetskom kupu u Nemačkoj sam bio petnaesti u juniorskoj konkurenciji, dok sam bolji rezultat ostvario na Svetskom kupu u Italiji gde sam bio sedmi. Na Mediteranskim igrama u Turskoj sam zauzeo 20. mesto u seniorskoj konkurenciji, gde je nastupilo 15 najboljih seniora sa svetske rang liste. Ekipno sam kao junior bio prvi na Svetskom kupu u Italiji, a na Evropskom šampionatu za juniore u Nemačkoj sam bio treći.

Trenirati sa ocem može da ima prednosti i mane. O tome Borko kaže:

— Što se toga tiče, meni je dosta dobro. Imam mnogo poverenja u njega i rad sa njim mi donosi dosta pozitivne energije. Obično mi daje savete oko koncentracije i ukoliko treba da ispravim neke sitne greške koje uoči.

148130_3440242024097_1992805982_n

Pozitivnih komentara na njegovo pucanje ima sa svih strana. Njegovi rezultati nigde ne mogu da prođu nezapaženo. Ipak Borko kaže da on mora da se posveti treninzima i da još uvek ima dosta toga da nauči, a sve to kako bi uspeo da ostvari svoje ciljeve.

—Želim da ostvarim normu za Olimpijske igre pa i da osvojim neku od medalja. Mislim da uz dobar i naporan rad mogu da postignem dosta, kako u juniorskoj tako i u seniorskoj konkurenciji.

M. H.

You may also like

Leave a Comment