Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu Anđeo atentata, Svetislava Basare

Poklanjamo knjigu Anđeo atentata, Svetislava Basare

by Velimir Popovic
0 comment

Andjeo atentata KORICE

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Anđeo atentata, Svetislava Basare. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta.  Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

ANĐEO ATENTATA, Svetislav Basara

Ukratko o knjizi

Podnaslov ove Basarine knjige je tabloid. Ovo je roman o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizama, tesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva. Ovo je vrlo satiričan prikaz malih i velikih naroda u XX veku, dat kroz posmrtne memoare Franca Ferdinanda, a zatim i kroz correspondence diplomatique (pismo američkog ambasadora u Jugoslaviji svojoj ženi, diplomatska depeša ambasadora SSSR-a u Beogradu ministru inostranih poslova, i tajna prepiska Tita i Staljina). Basara je Francu Ferdinandu dao šansu, makar i posmrtno, da progovori o okolnostima koje su dovele do atentata na njegovu ličnost.

Sadržaj

Trajnost je velika iluzija, eto prve stvari koju čovek sazna kada prestane da traje. Čim se izmigolji iz kaljuge vremena i prostora, pukne mu pred očima da je svet stvoren prethodnog trenutka i da će već sledećeg trenutka biti uništen, a da je sve što se zbiva između ta dva trenutka samo košmar iz koga se – na ovaj ili onaj način – moramo probuditi. Bravo, Principe! Ruka ti se pozlatila! Neka si ubio tiranina, Gavrilo, osvetniče pola miliona ubijenih životinja! To je samo deo ratnohuškačkih pokliča koji o godišnjicama sarajevskog obračuna odjekuju Srbijom i uzdižu se do nebesa. Možda će nakon čitanja tih dokumenata Principu doći iz dupeta u glavu da smo nas dvojica u stvari Dioskuri, lice i naličje iste tragedije, i da smo obojica uludo izgubili glave.

Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica. Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemoguć dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetnički uverljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svetskog rata. Ismevajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX veka.

Prethodno objavljeni naslovi

Tušta i tma (sa Miljenkom Jergovićem), Gnusoba, Dugovečnost, Mein Kampf; reizdanja: Fama o biciklistima, Ukleta zemlja, Looney Tunes, Sveta Mast, Napuklo ogledalo, Mongolski Bedeker i Srce zemlje.

O autoru

Svetislav Basara (1953, Bajina Bašta), romansijer, pripovedač i dramski pisac. Autor je više od trideset knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Bio je ambasador Srbije na Kipru 2001–2005. godine. Član je Srpskog književnog društva.

Nagradno pitanje: Navedite nekoliko romana Svetislava Basare?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

Related Posts

Leave a Comment