Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Od ljubavi i dobrote se raste! – pretpremijera Snežane i sedam patuljaka

Od ljubavi i dobrote se raste! – pretpremijera Snežane i sedam patuljaka

by Velimir Popovic

snezana1

Pretpremijerno izvođenje „Snežane i sedam patuljaka” u Narodnom pozorištu u Užicu, 17. decembra ostavilo je decu i roditelje koji su uspeli da na vreme zauzmu mesto u prostoru Male scene koliko očaranim jednim savremenijim viđenjem bajke braće Grim koje je napisao Ljubivoje Ršumović toliko i bogatijim za saznanja koja su dečijem umu potrebna za buduća životna iskušenja, a odraslima nužna kao prisećanje i preispitivanje osnovnih moralnih vrednosti.

Onako kako je juče, na konferenciji za novinare i najavio reditelj Branko Popović, a istakao direktor pozorišta Zoran Stamatović, Ljubiša Ršumović na neosetan i nezamislivo lagan način sve moralne i životne situacije odraslih ljudi priča na deci razumljiv i prihvatljiv način, biranim rečima iz svakodnevnog života i situacijama koje kao da su ispričani od strane njihovih vršnjaka, ali istovremeno i s toliko poruke i  pouke da ni odrasle ne ostavlja bez preispitivanja i iskrenog postavljanja pred ogledalo savesti. Ogledalo, koje u ovoj predstavi užičkog ansambla, elegantno, uzvišeno i istovremeno prisno dečijem duhu, kao najbolji prijatelj,otac, majka.., igra Divna Marić, ima ulogu da pokaže savest kao najboljeg čovekovog i prijatelja i neprijatelja. Da li se mora uvek govoriti istina, čak i kad situacija od koje zavisi da li će se postojati ili ne, zahteva obrnuto? Postoje li „korisne laži” i kada su dozvoljene? Da li je i koliko istina vredna, i čemu ona vodi?

snezana

Osim Ogledala, u predstavi imamo i Bunar želja u odličnoj glumi Vladimira Kurčubića, koji ima ulogu, ne samo da uz sitan novčić, ako se ima, nego i dugme od bluze ako se novac nema, da ispunjava želje nego i da izvlači pouke iz situacija koje opredeljuju ljude kao što je na primer da li je, zašto i kada opravdano brzo živeti, šta se dobro desi kada se brzo živi, ali isto tako da i „onaj u brzini često završi u vrzini!” Snežana, kojoj je Biljana Zdravković donela sjaj u oku isti kao u zamišljenom liku Snežane dok se čita bajka, je oličenje dobrote, razumevanja, ali i lepo vaspitane i disciplinovane princeze koja zna kako da privoli patuljke da operu ruke pre ručka, noge pre večere, da ih privoli da što pre pojedu svoju večeru…sve one sitne stvari koje su i roditeljski problemi sa malom decom. Žabac koga princeza jednim slučajnim poljubcem na Bunaru želja pretvara u princa, u ovoj predstavi nema ime, već će nositi ime koje mu princeza bude dala i što će na kraju biti milo ime –Milovan. Princa, koga igra Hadži Nemanja Jovanović, je svestan toga da u vrtlogu događaja koji slede s maćehom, zlim vradžbinama i otrovnom jabukom, mora naći i traži Snežanu, čak i kad na kraju bajke postane kralj, ostaje u dnu srca dete koje će se igrati s patuljcima. Grdana,  koju je igrao Momčilo Murić sa takvom ubedljivošću da se posle predstave mogla čuti i  bezuspešna rasprava dece s roditeljima koji su objašnjavali da kraljicu igra muško, je zla kraljica koja na kraju postaje vredan i predan lovočuvar, koji za kaznu za sva zla dela čisti šumu i svoju zloću okreće protiv onih koji gaze mlado rastinje i ostavljaju plastične kese i otpad po šumi. Patuljci su ti koji nose pouku  truda i zalaganja, saradnje, razumevanja, međusobne komunikacije ali i priznavanja autoriteta kad treba, poslušnosti kad je neophodno, kao i velike želje da po svaku cenu spasu dobrotu i ljubav. Scenografija sa maštovitim rešenjima šume u kojoj i deca, prekrivena plaštom učestvuju, kuće patuljaka, povećava prisnost i onako prisne Male scene sa publikom koja se uključuje u dosetke, šale i skandiranja u prepoznatljivom ritmu pesme patuljaka koji kreću na posao.

Kostimi Snežane Kovačević, blistavi i bajkoviti, do najsitnijih detalja,  sa simbolima koji odražavaju karaktere- paukovoj mreži na leđima Grdanine haljine, blistava haljina Ogledala, Lovac obučen u odeću sa motivima šume i jelena, Bunar želja sa torbicom u koju skuplja novac i kofom na glavi…pomažu i pokreću razumevanje likova. Pouka bajke da se „od dobrote i ljubavi raste” odlična tema za razgovor uz navođenje sopstvenih primera roditelja koja sa svojom decom budu gledala predstavu.

1534336_797776200236668_367537398_n

Po tekstu Ljubivoja Ršumovića  i u rediteljskoj magiji Branka Popović čije je umeće u tome da je cela priča jedan logičan sled i  prirodan tok stvari, nošena  izvrsnim glumačkim ostvarenjima, ova bajka, koja bi trebalo da bude jednako poučna i za decu i za odrasle, trebalo bi da počne da blista svojim punim sjajem od premijere zakazane za 18. decembar od 12 i 18 časova.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment