Užice, RS
23°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
27°C
28°C
29°C
27°C
Home MestoUžice Letnji zastoji kraj Đetinje

Letnji zastoji kraj Đetinje

by Velimir Popovic
detinje

Pojedini sadržaji prisutni proteklih sezona su zamrli, a neolitsko naselje, mesecima pod ključem, Đetinje konačno treba da primi posetioce.

 

Užice. – Lepa plaža na planinskoj reci, najstarija hidrocentrala iz 1900. godine, obnovljena srednjovekovna tvrđava, šetalište kroz „ćirine” tunele, proglašeno „evropskom zelenom stazom”, rečna klisura za kajak i šetnje nenarušenom prirodom, banja koja leči reumu i nerve, odnedavno i prvi arheološki park gotovo sasvim završen… Sve je to u Užicu na nekoliko kilometara rastojanja, od gradske plaže uzvodno Đetinjom do Staparske banje. Pravi biser letnje ponude u gradu koji želi i ume da dočeka turiste.

Ali ovog leta nešto ne ide, nekakva učmalost protegla se i tokom jula. Izuzev Starog grada sazidanog u 14. veku, koji je minulih godina rekonstruisan uz značajnu pomoć države i američke ambasade (da bi izgledao kao u 18. stoleću), ostalo još čeka da se pokrene, oživi, probudi. Ovog leta omogućeni su obilasci Starog grada kao nove atrakcije i za mesec dana obišlo ga je oko 1.600 posetilaca, ali sadržaji podno tvrđave uglavnom su zatvoreni ili nezavršeni.

Put uz Đetinju polazi od uglavnom zanemarene plaže (nekadašnjeg „užičkog mora”), gde je julskih dana plivao tek poneki kupač ili su se mladi vozili pedalinom. Na plaži od prošle jeseni ulaganjima grada preuređuju neveliki dečji bazen. Prva faza je odavno završena, ali nešto je izgleda bilo zapelo oko opremanja i završnih radova, pa su zato jedno vreme stajali poslovi. Mada su proletos objavljene najave iz JP „Užice razvoj” da će do početka ove kupališne sezone preuređeni bazen primiti najmlađe kupače, to se još nije dogodilo. Ali je zato nedavno promenjen direktor tog preduzeća (da li možda zbog bazena?), pri čemu su vlasti obrazložile da je reč „o ostavci podnetoj iz ličnih razloga”. Potom su radovi na bazenu ubrzani, pa je pri kraju postavljanje hidroizolacije i uskoro će staviti pločice i zaštitnu ogradu. A nadležni u gradu pominju obećanje izvođača da će bazen biti završen do sredine avgusta. Kad sezona kupanja bude na izmaku.

Najstarija hidrocentrala „Pod gradom” prva je po Teslinim principima sagrađena na Balkanu i čudom preživela 122 godine sa originalnim „Simensovim” mašinama, sposobnim da i sada struju proizvode. EPS je centralu minulih godina obnovio i dogradio (ali bez saglasnosti nadležnog zavoda zbog čega je ministarstvo poništilo rešenje o dozvoli za te radove), pa je ona uglavnom pod ključem i struju ne proizvodi. Sada su moguće posete ovom muzeju tehnike onome ko ih prethodno najavi, pri čemu odobrenja za to stižu iz Beograda, od EPS-ovih „Obnovljivih izvora energije” (užički muzej ih sprovodi). S tim što su odobravane grupama (ove godine desetak ih je obišlo centralu), a valjalo je katkad čekati i po nekoliko dana da posete budu odobrene. Zato pojedinci i turisti u prolazu ovde ne svraćaju, zbog procedure. Doznajemo da su nedavno turisti iz SAD hteli da posete „staru damu”, ali su pred zaključanom kapijom odustali saznavši da treba da čekaju na odobrenje iz Beograda. Ere veruju da je rešenje da se HE vrati gradu koji ju je podigao i dugo njome gazdovao.

Naspram centrale je mesto na kome su se prethodnih sezona iznajmljivali bicikli za one što ih voze „evropskom zelenom stazom”, ali je ovog leta zatvoreno. Ranije je s obližnjeg železničkog mosta do Staparske banje saobraćao turistički vozić, no i on je ukinut. Početkom sezone nakratko je proradilo izdavanje kajaka za vožnje klisurom Đetinje, ali je i to posle nedavne poplave najednom obustavljeno.

Priču o letnjoj letargiji duž „evropske zelene staze” koja kanjonom vodi kroz „ćirine” tunele dugo je zaokruživala slika prvog arheološkog parka „Stapark”, replike neolitskog naselja napravljene pored Staparske banje. Ovaj zanimljiv park sa kućama i zemunicama od prirodnih materijala, građen iz evropskih fondova kao prekogranični projekat, odavno je gotovo završen i pričalo se da bi u maju mogao da bude otvoren. Nešto je, međutim, omelo planirano otvaranje, pa je ovo naselje, namenjeno da turistima i đacima prikaže kako je čovek živeo u praistoriji, mesecima stajalo zaključano. Korov i visoka trava, primećivalo se spolja, rasli su između napravljenih građevina. Ovih dana, međutim, to je pokošeno i uređeno, otvorena je i dugo zaključana kapija naselja, a nezvanično smo tu mogli čuti da bi otvaranje „Staparka” moglo da usledi već predstojećeg vikenda.

IZVOR: Politika

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment