Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Vesti Đaci iz Piteštija gostovali u Kragujevcu

Đaci iz Piteštija gostovali u Kragujevcu

by Velimir Popovic
0 comment

Za najbolje učenike iz osnovnih škola rumunskog grada Piteštija i njihove pratioce koji su juče doputovali sa Zlatibora, Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom organizovao je prijem u Upravi grada.

Saradnja koja je i otpočela razmenom učenika dva pobratimska grada još 1971. godine traje i razvija se i danas. Generacije mladih iz Srbije i Rumunije stekli su poznanstva, lepe uspomene a razvila su se i brojna prijateljstva.

“Pored boravka na Zlatiboru, učenici i njihovi pratioci sa predstavnikom GTO Kragujevac upoznali su kulturu i istoriju prve srpske prestonice. Išli su na Gradske bazene i druge zabavne sadržaje. Nadam se da su imali prijatan boravak i da iz Kragujevca nose lepe uspomene. Ovo je lepa saradnja koja uključuje najmlađe, ambasadore svojih zemalja i gradova, naslednike svega što mi danas radimo”, rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika i istakao da u nedelju stižu naša deca sa letovanja u Rumuniji.

Pozdrave gradonačelnika Piteštija Kristijana Đente svojim domaćinima prenela je Florentina Stojka, predstavnica grada koja je istakla zadovoljstvo zbog prijatnog boravka i gostoljubivosti domaćina.

“Naša deca će poneti bogate utiske, novo znanje i divne uspomene iz Srbije i Kragujevca. Mogli su da uvide sličnosti i razlike naših zemalja, naroda, prirodnih bogatstava. Kragujevac za nas nije samo jedan grad u Srbiji već mnogo više od toga. Reč je o prijateljstvu dugom skoro pola veka, saradnji i pobratimstvu koji se iz godine u godinu razvijaju i jačaju. Prve generacije koje su dolazile u okviru razmene danas su odrasli ljudi koji, sigurna sam, i sada pamte svoj boravak i gostoprimstvo Kragujevčana. Ovo nije sve od saradnje, rađaju se nove ideje i s nestrpljenjem čekam da ih predložim a nadam se i uskoro zajedno realizujemo. S nestrpljenjem čekamo i da se susretnemo sa gostima u našoj zemlji i saznamo kako su se oni proveli i kakvi su njihovi utisci”, kazala je Florentina Stojka, predstavica rumunskog grada.

IZVOR: Kragujevačke

Za još vesti pratite ERO

#vesti #zlatibor

Related Posts

Leave a Comment