Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

Jurij Revic foto 3

Ruski umetnik svetske slave, najveći mladi violinski virtouz današnjice Jurij Revič nasupiće 13. novembra u Beogradu. Ovaj umetnik svetskog glasa na čije nastupe se čeka godinama zahvaljujući našem violinisti Jovanu Kolundžiji čiji je blizak saradnik , kad je u pitanju Srbija i Beograd rado napravi izuzetak u svom pretrpanom rasporedu angažmana. Ovom prilikom, svojim koncertom otvoriće Međunarodni festival kamerne  muzike u Centru lepih umetnosti u Guarneriusu koji će trajati od 13. do 15. novembra a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda i koji će  pored Reviča ima predstaviti  srpskoj publici vrsne mlade muzičare iz celog sveta.

Jurij Revič , 23– godišnji moskovljanin potiče iz muzičke porodice a violinu je počeo da svira od pete godine a već sa sedam postaje đak Centralne muzičke škole u okviru Državnog moskovskog konzervatorijuma. Godine 2009. primljen je na Bečki konzervatorijum u klasi Pavela Vernjikova. Dobitnik je nagrada na međunarodnom takmičenju „Virouzi 21. veka” u Moskvi, na Međunarodnom takmičenju „Oldenburg Promenade” u Oldenburgu , na međunarodnom violinskom takmičenju David Oistrać, a  2010.g.  dobio je prestižnu  stipendiju za mlade muzičare Mstislav Rostropovič.  Dobitnik je i nacionalnog priznanja „ Božićna zvezda” i Medalje za veliki doprinos pronošenju slave Rusije a prvi je dobitnik priznanja Gruzik fondacije.  Do sada je nastupao na svim prestižnim koncertnim salama sveta od njujorškog Karnegi Hola, tokijskog Metropoliten Hola, bečkog Musikverein–a,  Glenn Gould studija u Torontu, moskovske sale Čajkovski…Prošle godine svojim nastupom  otvorio je 35. sezonu prestižne Milanske skale.

Jurij Revic foto 2

Od nedavno Jurij Revič je jedan od najmlađih univerzitetskih profesora u Evropi na bečkoj Muzičkoj akademiji. Osim toga , promoter je i ambassador Betoven centra i poznate Amadeus škole u Beču, a kroz Evropsko– rusko društvo za međunarodnu saradnju (čiji je umetnički direktor) pokretač je brojnih humanitarnih akcija.

Uz muziku ovaj mladi umetnik svestranost svoje ličnosti predstavio je ovog leta i kroz kratki film „Confusion” gde potpisuje scenario, režiju i igra glavnu ulogu. Ovaj film je od strane nekih stučnih krugova proglašen za film meseca a njime Revič skreće pažnju javnosti na probleme osoba s oštećenim sluhom .

Ovaj virtouz koji je već u svojoj 23. godini od strane umetničke kritike i publike stekao epitet „novog Paganinija” za koncert u Guarneriusu pripremio je program koga čine kompozicije Paganinija, Sarasatea, Tartinija, Pergolezija i Ravela. Na sceni 13. novembra nastupiće sa našom poznatom pijanistkinjom Natalijom Mladenović.

Koncert počinje u 19, 00 a karte se mogu nabaviti u Guarneriusu.

Za one koji nisu u mogućnosti da uživo potvrde atribut jednog od najboljeg violiniste , uživanje može da pruži i insert sa snimka Revičevog koncerta:

M.Nikolić

 

Related Posts

Leave a Comment