Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

DSC_2647

U javnosti dokazani kvalitet i autentičan likovni  izraz užičkog  slikara Aleksandra  Dimitrijevića  biće ,  skupa  sa još četvoricom svojih kolega poteklih sa novosadske likovne  akademije , predstavljen  u beogradskoj galeriji „New Moment” od 06. do 30.novembra. Zajedno s Dimitrijevićem svoja dela beogradskoj publici predstaviće i Petar Mirković, Tadija Janičić, Milan Nešić i Momir Bulović. Izložba simboličnog i pomalo apsurdnog naziva „Odličan 5” ima za cilj da pokaže autentičnost duha petorice slikara koji svoj atrubut „odličnosti” zavređuju nastojanjem da na prvo mesto stave kvalitet u odnosu na kvantitet za razliku od sredine i uslova u kojima žive i rade gde je sistem vrednosti upravo obrnut. Nazivajući ovu petorku „modernim nomadima” stručna javnost ističe njihovu kosmopolitsku oslobođenost u likovnom  izrazu isto koliko i u umetničkom duhu koji je godinama razvijan i nadograđivan kroz njihove izložbe od Nju Jorka, Majamija, Londona, Amsterdama, Beča..

O svom učešću na toj izložbi Aleksandar Dimitrijević je izjavio:

—Umetnici koji izlažu na „Odličan 5” su moji prijatelji s kojima sam proveo puno vremena i koji su jako zaslužni za moj razvoj u umetničkom smislu. Za mene je ova izložba značajna ne samo zato što se radi o izložbi koja objedinjuje jedan donekle sličan izraz sveta kroz likovnu umetnost nego i zbog toga što se mi konačno okupljamo na jednom mestu.

odlican-..-jpg-1000x500

„ „ Odličan 5” je izložba kojom ovi umetnici izražavanju svoj bunt, stvaraju iluziju fotografije, kritikuju banalnost naše civilizacije i poigravaju se sa mitovima popularne kulture koji su ukorenjeni u našoj svakodnevici. Oni istražuju teme dokolice, igre i odsustva kontrole  i kombinuju ih sa tipično slikrskim elemetnima, linijama i nanosima boje s jedne strane , i nasumičnim delovima teksta s druge. Beskrajne varijacije ovih komponenti slika koje su istovremeno monumentalne i intimne ,umetniku omogućavaju ispitivanje određenih unutrašnjih psiholoških stanja. Kombinujući razne likovne i nelikovne elemente dolaze do interesantnih vizuelnih formi i predstavljaju realnost bez eufemizma i ulepšavanja. ” (City Magazine )

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment