Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home DruštvoMuzika Intervju: Jake Walker Ambasador Njujorškog bluza

Intervju: Jake Walker Ambasador Njujorškog bluza

by miroslav_ostojic

naslovna jake walker

Medju zvucima koje smo mogli čuti na ovogodišnjem In Wires festivalu, jedan se posebno istakao. Energičan, živahan, veseo, raspevavajući a onda tih, osećajan, skladan, baš kada treba. Ovo je u kratkim crtama opis zvuka gitare jednog od najboljih svetskih blues gitarista – dame i gospodo ambasador Njujorškog bluesa JAKE WALKER!

Jake možete li reći nešto o sebi? 

Naravno, ja sam Jake Walker gitarista i pevač, dolazim iz Njujorka. Trenutno sam na turneji u Italiji na kojoj nastupam sa prijateljima, a iskoristili smo priliku da dođemo u Užice da nastupamo. Ovo nam je prvi put da boravimo u Srbiji.

Zbog specifične energije koju Vaše sviranje i pevanje donose, muzički poznavaoci Vas smatraju za jednog od najboljih svetskih gitarista. Na koji način ste uspeli da dostignete taj nivo? 

Može se reći da dosta vežbam. Kada ne nastupam, često kući sviram uz muziku mojih omiljenih blues umetnika, a nekad se dogodi da ne sviram dva ili tri dana pa da na sledećoj probi primetim unapređenje. Sve u svemu trudim se da na svakom nastupu donesem nešto novo.

Koji su Vaši omiljeni blues umetnici? 

Toliko ih ima da mogu da ih nabrajam ceo dan (smeh). Na početku moram spomenuti Erica Claptona, pošto je on prvi blues gitarista koga sam čuo i njegovi koncertni nastupi su imali dosta uticaja na mene. Posle sam otkrio BB Kinga, Albert Kinga, Freddy Kinga, Otis Rusha, Duane Allmana, Dickey Betsa, Magic Slim, T-Bone Walkera. Neke sam sigurno propustio da navedem, stvarno ih ima puno.

10464380_10203923809994988_2637635831431412405_n

Svedoci smo pada kvaliteta svetske muzike. Po Vašem mišljenju gde Vi vidite u budućnosti rock, blues i ostale kvalitetne muzičke pravce u budućnosti?

To je dobro pitanje. Uvek je postojala loša muzika, samo je problem da li je ta loša muzika popularna ili ne. Što se bluesa tiče, njegova popularnost godinama varira. Trenutno je u opadanju i ide sve više undergound. Sa druge strane postoje vrlo dobri blues muzičari koji sviraju i drugu vrstu muzike i na čije koncerte dolaze desetine hiljada ljudi, na primer John Mayer, Joe Bonamassa i tako dalje. Takođe primetio sam, dok sam svirao na većim festivalima, da se ljudima sviđa kada čuju neku dobru blues numeru bez obzira da li oni tu vrstu muzike slušaju kući. Ta činjenica mi govori da blues neće nestati, i da mu treba samo malo više promocije.

Svi se sećamo velikog uspeha koji je Gary Moore napravio sa pesmom Still got the blues. Da li je moguće da neka blues pesma u današnje vreme ponovo dostigne toliku popularnost, i bude zastupljena u medijima?

Gary Moore je stvarno napravio veliki hit sa tom pesmom. Na primer BB King vrovatno ne bi postao to što je postao, da nije snimio pesmu The thrill is gone sa kojom je postao poznat širokom auditorijumu. Na primer Little Milton ili Bobby Bland nisu imali taj veliki hit i ostali su poznati kao veliki bluzeri, ali nikad nisu stekli ogromnu popularnost. Sa druge strane John Mazer i Joe Bonamassa rade dobro i mislim da je samo pitanje godine ili dana kada će neka blues pesma postati popularna kao neki pop hit na primer.

Kako je elektronska muzika uticala na muziku uopšte?

Ja ne volim elektronsku muziku, i ne slušam je uopšte. Mislim da bi bilo bolje da muzičari usavršavaju svoje veštine vežbajući na instrumentima, nego što sviraju muziku pritiskom na taster računara.

Nešto više o Jake Walker blues bandu? 

Ne postoji jedinstvena postava benda, u zavisnosti od mesta nastupa sviram sa drugim muzičarima. Na primer na turneji u Italiji sviram sa muzičarima iz Italije, a kad nastupam u New Yorku sviram sa ekipom iz tog grada. Trenutno sa njujorškom ekipom snimam novi album, na kojem ću svirati i saksofon.

N. Hobetko

You may also like

Leave a Comment