Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
24°C
23°C
22°C
22°C
21°C
Home DruštvoMuzika In memoriam: Miša Blam (15. decembar 1947.–19.jun 2014.)

In memoriam: Miša Blam (15. decembar 1947.–19.jun 2014.)

by Velimir Popovic

DSC_2171

Miša Blam , jedan od najpoznatijih svetskih džez muzičara s ovih prostora, preminuo je danas, 19. juna,u 67. godini života,  kako je saopštila njegova porodica. Profesor, muzičar, aranžer , džez publicisat, menadžer, slobodan umetnik, tokom višedecenijske karijere nastupao je s mnogobrojnim velikanima džez muzike, učestvovao na brojnim džez festivalima,s drugim muzičarima snimio je više od 40 albuma. Jedini džez kontrabasista s Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike (Miša Blam i oni koje vole Funky, Sećanja, Good Old YU Days), napisao je knjigu posvećenu Majlsu Dejvisu i najnovije delo Istorija džeza u Srbiji.

Rođen je 15. decemba 1947. u Beogradu u porodici jevrejskog porekla u kojoj su se generacije bavile različitim oblicima muzike. Završio je Muzičku školu „Stanković”u kojoj je kasnije i predavao. Studirao je u Beogradu a u Belgiji je magistrirao kontrabas.

Krajem 60–tih svirao je u Beogradskoj filharmoniji (maestro Živojin Zdravković) , položio je audiciju za Berlinski radio orkestar. Bio je član Akademskog kamernog orkestra pod upravom Dušana Skovrana i član Simfonijskog orkestra Doma JNA. Sredinom 70–tih postao je član Velikog narodnog orkestra RTB Beograd a od 1978–1989 bio je član Velikog džez orkestra (Big Band)RTB .

Početkom 90–tih postao je član Nacionalnog simfonijskog orkestra Dominikanske Republike–Santo Domingo, a potom je živeo i radio u Izraelu, gde je sarađivao sa Jidish Teatrom iz Tel Aviva.

Bio je direktor i autor džez festivala „Summertime Jazz& Blues&World Music festival 1991”.

Od 2002. do 2004. bio direktor Muzičke produkcije RTS, a 2004. postao je član EBU Jazz Producer`s Directory. Bio je član Udruženja džez muzičara Srbije, Udruženja estradnih umetnika Srbije.  Komponovao je muziku za nekoliko pozorišnih predstava :Sablja Dimiskija (Aleksandar Popović/Lena Udovički)Imitacija života (Mirjana Bobić Mojsilović) Muke sa slobodom (Vida Ognjenović) Hamlet u Mrduši Donjoj (Željko Orešković) Vesele žene Vinzdroske (Jirži Menci)..

DSC_2188

Na jednom od poslednjih nastupa, koncertu sa klavirskom pratnjom Duleta Jovanovića u Kulturnom centu Požega, početkom aprila ove godine, izjavio je da džez nije mrtav ni zaboravljen, pored toliko školovanih mladih džezera koji svake godine pristižu sa prestižnih univerziteta u svetu i da je jedino potrabno dati im malo prostora da se vide i čuju.Među mlađom generacijom biće upamćen ne samo po svojim nenadmašnim improvizacijama na kontrabasu nego i po nepresušnoj energiji do poslednjih dana života za borbu za očuvanje  i popularizaciju džeza među generacijama koje tek dolaze.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment