Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 

unnamed

Centar lepih  umetnosti „Guarnerius” čiji je osnivač naš, ali i svetski  violinsta Jovan Kolundžija ovog septembra najavljuje početak svoje 14–te sezone bogatim programom.

Za početak, u petak, 5. septembra od 20 časova održaće se interaktivno predavanje na temu „Tango za korak dalje”. Saradnja između Beogradske Tango Asocijacije i  Centra  lepih umetnosti „Guranerius” traje već 13 godina, a ovo je prilika da svi posetioci saznaju zašto je tango više od plesa, zašto pokreti ovog magičnog plesa  imaju više  značenja od  same  dinamika mišića i tela, i zašto je zagrljaj u tangu više od običnog dodira dva tela uz muziku….Ovim interaktivnim predavanjem najavljuje se i kurs koji počinje 14. septembra.

U subotu, 13. septembra od 20 časovan najavljen je koncert Damjana Saradmandića jednog od naših najperspektivnijih čelista. Ovaj mladi  čelista nosilac je mnogobrojnih međunarodnih i nacionalnih priznanja za izuzetan  talenat i rad koji svojim izvođenjima potrvđuje na brojnim nastupima a prvi put nastupa u „Guarnerijusu”. Za ovo veče planirani program sadrži dela Bramsa, Šostakoviča i  Šumana a klavirski saradnik će biti Uki Ovaskainen.

damjan saramadić

Damjan Saramadić

Za zaljubljenike u ples i one koji još uvek nisu izgubili veru u romantiku i ljubav,„ Guarnerius” i Beogradska Tango Asocijacije  pokreću kurs koji počinje u nedelju 14. septembra od 17 sati.  Upis polaznika traje do 5.oktobra a sve što je potrebno i bez plesnog iskustva je ljubav prema muzici, pokretu i želja da se život oplemeni ovim argentinskim plesnim umećem. Broj polaznika kursa je ograničen a časovi su osmišljeni kao tematske radionice u kojima se korak po korak savladava veština pokreta u korespodenciji sa senzibilitetom koji pruža muzika tanga, kao i pronicanje u tajne komunikacije ovog plesa.  Kurs vodi Dragan Mikić, jedan od osnivača Beogradske Tango Asocijacije i pokretač škole tanga u Beogradu a svi tangerosi dodatne informacije mogu dobiti na 063 324 354 ili info@bta. org.rs.

tango koraci

Druga polovina septembra obeležena je koncertima koji predstavljaju krunu saradnje Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Centra lepih umetnosti „Guarnerius”. Prvi od planiranih, pod pokroviteljstvom kompanije Nelt, jeste 20. septembra od 20 časova je koncert mlade pijanistkinje Julijane Mijalković. Julijana se od svoje pete godine opredelila za klavir i edukaciju nakon završenog FMU nastavila je na Hochschule fur Music „Hanns Eisler” u Berlinu. Njenu karijeru obeležile su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima kao i stipendije. Na programu  ovog nastupa u „Guarneriusu” su dela Šuberta, Bramsa, Betovena i Ravela.

Ulaz za sve koncerte ovog ciklusa je slobodan.

subota 20 sept

Julijana Mijalković

U petak, 26. septembra od 20 časova takođe u okviru ciklusa „FMU i „Guarnerius” nagrađuju” je koncert još jedne mlade, uspešne pijanistkinje. Reč je o Aleksandri Dragosavac koja je posle uspešno zavšenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja školovanje na FMU završila kao jedan od najuspešnijih studenata u svojoj generaciji. Na programu su dela Betovena, Šuberta i Lista. Pokrovitelj koncerta je kompanija Nelt.

„Guarnerus” u subotu 27. i nedelju 28. septembra organizuje Muzički vikend. Ovaj muzički praznik posvećen je gostovanju slovenačke pijanistkinje Marine Horak, koja će se publici predstaviti koncertom 27. septembra od 20 časova.  Marina Horak je dobitnica brojnih nagrada među kojima je i prestižna nagrada „Batetto” i svoj boravak u Beogradu kao i gostovanje u „Guarneriusu” nastaviće i u nedelju 28. septembra kada će održati i majstorsku radionicu za naše najbolje mlade pijaniste. Kako Hornakova pored brojnih nastupa i saradnje sa najistaknutijim muzičarima i orkestrima današnjice, svoje umeće pedagoškim radom prenosi i mlađim muzičarima a posvećena je promociji mladih talenata, zainteresovani će svoje znanje i umeće moći da obogate i na ovaj način , predavanjima u „Guarneriusu”.

29.sept[

Bojana Jovanović i Bojana Dimković

Zadnji koncert u septembru u „Guarneriusu” 29– tog, od 20 sati obeležiće duet Bojane Jovanović (violina) i Bojane Dimković (klavir). Duet dve Bojane koji godinama beleži uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni obeležiće program sastavljen od dela Mocarta, Betovena kao i Kloda Debisija koji je i njihov omiljeni autor.

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment