Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Društvo Večeras otvaranje izložbe fotografija “Ruža u Mećavi”

Večeras otvaranje izložbe fotografija “Ruža u Mećavi”

by Velimir Popovic
0 comment

UŽICE-Povodom Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije u Istorijkom arhivu u petak 11. februara u 18 časova biće otvorena izložba “Ruža u mećavi” Arhiva Republike Srpske. Izložba se može pogledati u galerijskom prostoru Arhiva do kraja februara .

Petar Kočić rođen 1877. godine, od oca Jovana, pravoslavnog sveštenika, i majke Mare, devojački Vulin, domaćice.
Milka Kočić, dev. Vukomanović, rođena je 1882. godine u Banjaluci. Njen otac Steva Vukmanović, bio je šumski poslovođa i trgovac.
Upoznali su se 1899. godine. Petar je imao 22, a Milka 17 godina. Bilo je to u Banjaluci, pred njegov polazak na studije u Beč. Petar je sutradan, na prvom sastanku, lepoj Milki poklonio primerak Bosanske vile i crvenu ružu. Tu ružu Milka će čuvati do kraja života.
Ova izložba prikazuje javni i porodični životni put Petra i Milke, te njihove dece i unučadi. Prati sudbinu Petra i Milke od spomenutog prvog susreta, do Milkine smrti 1966. godine. Kočić se može videti na ukupno šest fotografija, svakako crno-bijelih. Toliko ih ukupno i ima. Od toga su četiri portretne, a među njima i najstarija, načinjena u Beču, početkom 1901. godine. Tu su i dve Kočićeve grupne fotografije.
Kada je reč o Milkinim fotografijma, tih svedočanstava svakako ima više. Za ovu priliku dato je nekoliko portreta lepe gospođice Vukmanović, te njenih petnaestak kasnijih fotografija, uglavnom sa sestarama, kćerkom Dušicom i unucima. Tu su i fotografije njihovog sina, Slobodana Kočića, koji je umro kao dete.
I na kraju, jedna naizgled obična, a u stvari, antologijska fotografija: na njoj baka Milka Kočić, godinu pred smrt, u krilu drži otvoren spomenar i u njemu – ružu. To je ona ista ružu koju joj je Petar dao na prvom sastanku, šezdeset šest godina ranije. Zato se ova izložba i zove ”Ruža u mećavi”, mećava je čest motiv u Kočićevim pripovetkama.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice #društvo #umetnostikultura

Related Posts

Leave a Comment