Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home DruštvoMuzika Saradnja GKC i Udruženja ljubitelja džeza

Saradnja GKC i Udruženja ljubitelja džeza

by Velimir Popovic

naslovna jazz

Gradski kulturni centar i Udruženja ljubitelja džeza iz Užica danas su predstavili saradnju i ciljeve zajedničkog delovanja. Njihova ideja je da se u Užicu više prostora pruži kvalitetnoj muzici, a da u tome svoje mesto nađe i džez, kroz koncerte i nastupe poznatih džez muzičara.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana džeza 30. aprila u Gradskom kulturnom centru će u subotu, 26. aprila biti održan koncert Vlatka Stefanovskog, a planirano je još nekoliko akcija kojima će užičko udruženja ljubitelja džeza dati mali doprinos ovom danu.

—Ideja o saradnji postoji od ranije, a sada su se stvorili uslovi da sve to počne. Udruženje ljubitelja džeza se organizaciono organizovalo, imaju članove i sekcije. Jedan od vidova podrške i potvrda saradnje je koncert Vlatka Stefanovskog, kojim ćemo dati doprinos obeležavanju Svetskog dana džeza—rekao je Boris Todorović, vršilac dužnosti direktora Gradskog kulturnog centra.

Svetski dan džeza se obeležava od septembra, 2011. godine kada je UNESCO –svetska organizacija za obrazovanje, kulturu i nauku imenovala taj dan kao Svetski dan džeza sa ciljem da se promoviše džez kao klasična muzika savremenog doba, a sa druge strane da se širi interkulturni dijalog između nacija. Ambasador ispred UNESCO je poznati džez pijanista Herbi Henkok koji je ujedno i predsedavajući internacionalnog džez univerziteta u Americi. Ove godine će centralna manifestacija biti u Osaki gde će nastupiti više od trideset najpoznatijih džez muzičara sveta.

Radiša Selaković

Radiša Selaković

— Kao malo udruženje ovaj dan ćemo obeležiti tako što ćemo preuzeti sa njihovog linka reemitovanje koncerta u Osaki. U GKC 30. aprila od 16 časov preuzećemo četiri sata tog koncerta i emitovaćemo ga na video bimu, a pozivamo ovom prilikom ljubitelje džeza da u prijatnom ambijentu i uz izvanredan koncert provedu prijatno vreme. Osim toga ulažemo velike napore da se orgaizuje Jam session 28. ili 29. aprila, na kojem bi nastupili naši članovi, ali i ljubitelji muzike—predstavio je aktivnosti Radiša Selaković, predsednik Udruženja ljubitelja džeza Užice.

Zoran Vuković, predsednik sekcije muzičara je govorio o organizovanju Jam session:

—Pokušaćemo da animiramo ljude za taj događaj i skupimo sve naše drugare muzičare iz grada, voleo bih da se angažuju i mladi i da svi po nešto odsviramo. To će biti jedna improvizacija, jer džez to i jeste. Cilj je da se družimo i razmenjujemo iskustva i i da napravimo tradiciju i da to narednih godina postane redovnije i ozbiljnije.

Udruženje ljubitelja džeza postoji već 21 godinu i prema rečima Selakovića otprilike je delilo sudbinu države, sa manje ili više uspeha je radilo koliko su mogućnosti dozvoljavale. U udruženju je trenutno 45 članova, imaju sekcije i cilj im je da se broj članova uveća. Jedna od želja je da objedine svu energiju, ljudske mogućnosti i da naprave Džez festival.

—To je obiman projekat, ali želimo gradu da poklonimo još jedan festival i mislim da bi on u značajnoj  meri obogatio kulturni meni grada. Sa druge strane bi izvršio animiranje mladih za anagažovanje, otvaranje novih katedri u Srednjoj muzičkoj školi i Muzičkoj školi Ars nova. Pokušavamo da obogatimo kalendar aktivnosti, pa za maj planirano da napravimo koncert u Malom parku, a drugi ispred Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta i da se time izvrši animacija građana za ono što bi trebalo da bude finale svega, a to je Džez festival narednih godina.

Član Udruženja Dragan Zumberović je ispričao zanimljivu priču.

—Pre viša od 20 godina sa dobrim prijateljem sam finansirao prvu posetu Big benda u Užicu i još čitav niz džez nastupa. Ne znam kako, ali tada smo to mogli da uradimo. Ove aktivnosti koje pokušavamo da sprovedemo u delo, radimo u najgore vreme kada se mi stariji plašimo da ne ostanemo bez posla, a mladi se muče da dobiju posao. Takvo je neko vreme došlo. Sada smo u vrlo lošem trenutku ovo počeli da radimo, ali se nadam da ćemo nešto i uspeti da postignemo. Sasvim sam siguran da će u početku to biti slabo interesovanje čak i od onih koji vole džez i dobru muziku, biće teško to promovisati jer se zbog situacije u kojoj se nalazimo, sve umrtvilo. Ali ako se zbog slabijeg početnog odziva odustane od svega, onda od toga nikad neće biti ništa, ali se mora malo žrtvovati i mora se ići na više truda i pokušaja—rekao je Zumberović.

M. H.

Onlajn džez muzička škola

Boris Todorović, vršilac dužnosti direktora GKC je rekao da postoji ideja da se pokrene džez škola, a jedan od vidova je i onlajn džez muzička škola. To znači da bi u svakom trenututku svako ko želi mogao da dođe i provežba džez, a da su za tu ideju zainteresovani domaći džez muzičari koji imaju kontakte na poznatim svetskim džez akademijama.

 

You may also like

Leave a Comment