Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home VestiHronika Putujuća izložba fotografija „ARLEMM– Umetnički karavan” na Gradskom trgu Požega

Putujuća izložba fotografija „ARLEMM– Umetnički karavan” na Gradskom trgu Požega

by Velimir Popovic

DSC_4953

Prelep ambijent Gradskog trga u Požegi  postao je galerija pod vedrim nebom na kome je u nedelju 29. juna otvorena putujuća izložba fotografija „ARLEMM– umetnički karavan”. Ovakvo opredeljenje za otvoren prostor na kome se stanovništvu i posetiocima Požege podržava stavove pokretača ove muzičke manifestacije u Arilju, i kako je napisano u časopisu ARLEMM–a, njihovu „želju da muzika postane globalna i duboka realnost u zemlji. MUZIKUS, udruženje koje je osnovalo ARLEMM, nastoji da umetnost ne bude pristupačna samo privilegovanima, već da postane jednako socijalno pravo za sve. Tokom izložbe se na gledaoce vizuelno prenosi momenti iskrenog dečijeg izražavanja, što nijednog posmatrača ne može ostaviti ravnodušnim. Tako se na novom nivou rađa svest stanovništva o klasičnoj muzici i spontano započinje duboka kulturna transformacija namenjena čitavom društvu.”

DSC_4980

Milica Mladenović, jedan od profesora predavača na ARLLEMM–u, inače nastavnik violine u srednjoj Muzičkoj školi u Ćupriji čiji su učenici svojim virtuoznim violinskim mini koncertom otvorili izložbu, izjavila je:

—Ovo je peti put kako se održava manifestacija ARLEMM i izuzetna nam je čast što ove godine počinjemo s ovim novim projektom koji se zove „Umetnički karavan” i koji svoje prvo predstavljanje ima u ovom prelepom ambijentu. Ovo je izložba u kojoj je predstavljeno dosadašnjih  pet godina postojanja i rada  naše manifestacije i ocrtava našu suštinu kroz spoj lepote fotografija Tanje Draškić Savić. Na ovaj način predstavljena je umetnost kojom se mi bavimo– muzika kroz nadogradnju umetničke fotografije.

Kroz proteklih pet godina koliko postoji ARLEMM, sigurno je da ste stekli određena iskustva i saznanja u odnosu na ciljeve . Koliko ste zadovoljni postignutim?

—Kao parametar za sticanje iskustva može se uzeti i rad sa decom u školi i svest o tome šta sve jedno dete nauči za pet godina. Pre svega, mislim da smo mi u ARLEMM–u mnogo toga naučili, da smo se od jedne ideje proširili na značajnu manifestaciju, da smo upoznali divnu decu, divne ljude koji su ovu našu želju da muziku učinimo opšteprihvaćenom prihvatili i kao svoju akciju. Bez pomoći lokalne samouprave kao i Ministarstva za kulturu, bilo bi jako teško realizovati naše ciljeve i akivnosti.

DSC_5046

ARLEMM je značajna muzička manifestacija u zapadnoj Srbiji. Kako je uopšte nastala ideja o tome da se talentovana deca okupe u muzičkim radionicama u toku leta, u Arilju?

—Sve je i krenulo iz Arilja, za okruglim stolom naše porodice, što je sada, nakom pet godina postojanja, kada je od ideje postala realna u smislu prisustva u muzičkom životu ne samo zapadne Srbije nego i šire, manje važno. Važno je da smo se od te početne ideje rascvetali,i što sve to što smo mi zamislili i želeli živi i kroz stanovništvo Arilja i šire i što svi zajedno idemo dalje.Zbog toga smo sada i ovde, da i kroz ovu izložbu pozovemo ljude da nas upoznaju i da nam se pridruže.

DSC_4992

U ovim vremenima svaka delatnost na polju umetnosti je svojevrstan sizifovski posao. Kakvi su Vaši ciljevi?

—Sve što se tiče kulture i umetnosti se, na žalost, nalazi u Beogradu, Novom Sadu ili većim gradovima. Naš cilj je da kod nas napravimo jedan od malih centara koji neće biti samo u Arilju već i u celoj Zapadnoj Srbiji.

DSC_4968

U najavi  za ovogodišnji ARLEMM imati poznate i priznate umetnike: Lenu Kovačević, Jovana Kolundžiju, Slobodana Trkulju, Divnu Ljubojević i Hor Melodi

—Velika nam je čast da ugostimo i našoj publici predstavimo tako emintentne i poznate ličnosti iz sveta muzike koji su se dokazali i prikazali i na svetskoj sceni. Svi oni su studirali na univerzitetima u inostranstvu  ali žive i rade ovde kod nas, i na ovaj način, imam utisak da svi zajedno radimo nešto za Srbiju. Svi zajedno se trudimo da održimo visok nivo kulture u našoj zemlji koliko je to moguće u ovim teškim vremenima kada je , pored uvek nedostajućih sredstava, za kulturu potrebno odovijiti i izuzetno mnogo lične snage.

Budući da se ovde radi o putujućoj izložbi fotografija, u kom pravcu se dalje odvijaju ti putevi?

—Izložba će ovde na Gradskom trgu Požega biti otvorena narednih nedelju dana a potom se kreće put Ivanjice. Početak ARLEMM–a je 20. jula kada će ona biti ustoličena u Arilju i trajaće do samog kraja manifestacije, do 3. avgusta.Ovom prilikom želim da pozovem sve ljubitelje umetnosti u Arilje, na koncerte, druženje, na muziku i lepa osećanja koja ona budi u svima nama , pre svega!

DSC_5003

Direktor Kulturnog centa Požega koji je, zajedno sa SO Požega jedan od pokrovitelja izložbe „ARLEMM– Umetnički karavan”, mr Slađana Varagić Petrović, je na ovom prilikom izjavila:

—ARLEMM se ove godine održava peti put , a SO Požega i KC Požega su se prvi put priključili kao parteri. Nama je izuzetno zadovoljstvo što ovogodišnji ARLEMM počinje  ovde ovom izložbom. Između ostalog, jedan od razloga da se i mi uključimo u ovu manifestaciju je što u Požegi živi dosta dece koja pohađaju muzičke škole u Lučanima, Čačku, Užicu. Kako se planira otvaranje izdvojenog odeljenja Muzičke škole ovde kod nas, cilj nam je, da pored predstavljanja ove dece jednom godišnje na koncertu „Oni dolaze”,  svi mladi talenti dobiju mogućnost da se upoznaju s aktivnostima ARLEMM–a , da se informišu ali i da na vreme pošalju prijave na konkurs za učešće koji traje do 20. jula.

Izložba fotografija „ARLEMM– umetnički karavan ” otvorena je do 7. jula, tako da se šetnja ili boravak  u Požegi iz bilo kog razloga,  može, uz zastajanje na Gradskom trgu oplemeniti i umetničkom fotografijom i njenim viđenjem muzike.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment