Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home VestiHronika Prva nagrada grafičkog bijenala „Suva igla” pripala Noriko Saito iz Japana

Prva nagrada grafičkog bijenala „Suva igla” pripala Noriko Saito iz Japana

by Velimir Popovic

14

U Gradskoj galeriji u Užicu sinoć je otvoren 12. Međunarodno grafički bijenale „Suva igla”, na kojem je Japanka Noriko Saito osvojila gran pri.

Na Internacionalnom grafičkom bijenalu „Suva igla” koji je osnovan  davne 1993. godine, do sada je učestvovalo blizu 700 umetnika iz zemlje i inostranstva. Na konkursu za ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 143 autora iz 29 zemalja, a žiri je odabrao radove 88  autora.

Radovi Noriko Saito dobitnice gran prija

Radovi Noriko Saito dobitnice gran prija

Dobitnica gran prija Noriko Saito se zahvalila užičkoj publici i istakla da joj je drago što je u našoj zemlji. Ona je dodala da su ljudi ovde veoma ljubazni i da svako želi da pomogne i izađe u susret.

Druga nagrada, zlatna igla pripala je Ranki Lučić Janković za rad Crvena svetlost, srebrnu iglu je osvojio Pjer Đakomo Galupo iz Italije, bronzanu Zoran Mise iz Makedonije, dok je Jeleni Savić pripala nagrada Učiteljskog fakulteta Užice.

—Moji utisci o bijenelu su odlični. Ovo je veoma jaka izložba, dobro postavljena sa odličnim radovima. Divim se ovoj manifestaciji što još traje i u ovim kriznim vremenima. Tehnika suva igla je vrlo teška za rad, to najbolje znamo mi koji radimo, a često nas drugi ne razumeju. Jer direktno raditi na ploči, vući iglom i dobiti ono što želite, baš onako kako ste zamislili zaista je teško i treba dosta vremena i truda, da bi se ostvario rezultat koji svaki umetnik želi—rekla je  Ranka Lučić Janković, koja je osvojila drugu nagradu na bijenalu.

Zlatna igla-Ranka Lučić Janković

Zlatna igla-Ranka Lučić Janković

Mlada umetnica, Jelena Savić iz Niša dobitnica nagrade Učiteljskog fakulteta Užice, istakla je da nagradu nije očekivala, ali da joj je čast da izlaže sa ozbiljnim grafičarima.

—Nagradi se nisam nadala, jer sam ovo doživela kao ozbiljan konkurs na kojem učestvuju ozbiljni umetnici. Tako da je nagrada za mene bila iznenađenje, ali mi je čast i zadovoljstvo što sam je dobila. Suva igla je jedna od tehnika kojom se bavim, nisam određena tehnikom u svom radu, ovo je jedna od retkih grafika koje sam radila u suvoj igli—rekla je 24-godišnja umetnica iz Niša, koja je  u rodnom gradu završila Srednju umetničku školu, osnovne studije na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a sada je na masteru Primenjenih umetnosti na grafičkom odseku, smer grafika i knjiga.

2 001

Nagrada Učiteljskog fakulteta Užice– Jelena Savić

Izložbu radova 12. Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla” otovorio je Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada Užica.

Srebrna igla-Pjer Đakomo Galupo

Srebrna igla-Pjer Đakomo Galupo

Bronzana igla- Zoran Mise

Bronzana igla- Zoran Mise

M. H.

You may also like

Leave a Comment