Užice, RS
16°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
15°C
16°C
18°C
20°C
22°C
Home Društvo Predstavljena knjiga „Odjeci u provaliji: antologija erskog aforizma”

Predstavljena knjiga „Odjeci u provaliji: antologija erskog aforizma”

by Velimir Popovic

IMG_20151002_201237_hdr

U sali čitališta Narodne biblioteke u Užicu sinoć je predstavljena knjiga Slobodana Simića „Odjeci u provaliji: antologija erskog aforizma” koju čine aforizmi 18 autora iz užičkog kraja.

Prema rečima priređivača Slobodana Simića ideja za ovu antologiju je bila da se na jednom mestu okupe najznačajniji i najkvalitetniji autori iz našeg kraja, Užica, Čajetine, Požege i Bajine Bašte, upravo zato što se baš za ovaj kraj vezuje erski humor.

—Čini mi se i to sam pokušao ovom knjigom da dokažem, da je u suštini erski humor nešto što se pretopilo u savremeni srpski aforizam. Ovo što sad imamo, tu aforistiku, ma koliko se srpska književnost gnušala te posebno male forme, jer mali narodi ne vole kratku formu, treba znati da su u suštini najviše prevođeni baš aforizmi. Erski aforizam koji je deo velike porodice srpskog aforizma meni se čini da je u stvari predstavnik tog našeg erskog humora—rekao je Simić.

Aforizmi u ovoj antologiji su nastali u jednom od najtežih perioda istorije našeg naroda, tokom 30 zadnjih  godina, kada su naši aforističari bili najhrabriji, najspremniji da kritikuju i govore onda kad su svi ćutali.

—Na određen način je erski aforizam odraz građanskog bunta. To je nešto što mi Ere imamo, ja bar verujem da imamo. Ova knjiga je na neki način presek tog našeg bunta u svim tim silnim godinama—ističe Simić.

IMG_20151002_201320_hdr

Zoran Jeremić, književni kritičar je u svom tekstu, koji je pročitao Momčilo Murić, glumac Narodnog pozorišta Užice, istakao da je ovo knjiga koja iz ugla 18 naših aforističara, koji već nekoliko decenija vide ono što mi ne želimo da vidimo i ono što mi često nemamo hrabrosti da javno kažemo, daje pravu sliku svega onog što nam se dešava.

—Kao vrsan satiričar, pripovedač priređivač ove antologije i urednik pomenute edicije Slobodan Simić u predgovoru ističe karakteristike erskog mentaliteta na koje je ukazivano u antropološkim radovima Jovana Cvijića i Vladimira Korlikovića. U pretežnom broju u knjizi je reč o satiričnim i političkim aforizmima koji prevazilaze vreme u kojem su nastali, vreme ratova, nacionalističke istorije, siromaštva i pljačku takozvane društvene imovine. U tematskom smislu ono o čemu su tako duhovito pisali Andrija Lojanica i Miodrag Vergović ne razlikuje se  mnogo od onoga o čemu su nekoliko godina kasnije pisali Rade Jovanović, Slobodan Simić, Vlada Sokić, Milan Nikitović i drugi. Kao da se likovi i dela u našoj društvenoj istoriji ne menjaju još od Jovana Sterije Popovića, menjaju se samo scenografije i kostimi epohe, a izopačeni karakteri i naravi ostaju isti, pravila igre ostaju ista pod uslovom da danas pravila još ima—napisao je Jeremić.

Neke od aforizama iz predstavljene knjige čitali su sami autori, ali i glumci Momčilo Murić i Ivana Pavićević Lazić.

Promocija knjige  „Odjeci u provaliji: antologija erskog aforizma” održana je u sklopu obeležavanja Dana grada Užica.

M. H.

You may also like

Leave a Comment