Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Počeli Dani ruske kulture u Užicu

Počeli Dani ruske kulture u Užicu

by Velimir Popovic

naslovna rusi

Proslava Dana grada Užica započela je sinoć u Gradskom kulturnom centru otvaranjem izložbe Komadanti velikog otadžbinskog rata i koncertom orkestra ruske Muzičke akademije Gnesini,  koji su organizovani u okviru manifestacije „Dani ruske kulture u Užicu” koji će trajati od 1. do 5. oktobra.

U prisustvu zvaničnika grada, predstavnika Ruskog doma i brojne publike uz kratki program koji su priredili organizatori svečano je otvorena izložba koja se sastoji od slika mapa sa ratišta iz Drugog svetskog rata i najznačajnijih događaja iz tog perioda.

Prisutne je prvo pozdravio Nikola Zlatić, vršilac dužnosti direktora Gradskog kulturnog centra:

—Dani ruske kulture su plod saradnje GKC i grada Užica sa Ruskim domom i ambasadom Ruske federacije. Zadovoljstvo je dati mogućnost našim sugrađanima da se na ovaj način upoznaju sa ruskom kulturom i istorijom, koja je prebogata tradicijom i kulturnim nasleđem. Cilj nam je da na ovaj način učvrstimo još više veze i odnose između naših naroda kroz manifestaciju čiji karakter prevazilazi lokalni nivo. U narednim danima imaćemo priliku da pogledamo ovu izložbu, da se kroz predavanja upoznamo sa istorijom Rusije, pogledamo istorijske filmove koji dolaze iz ruske škole, kao i da uživamo u delima ruske savremene i klasične muzike u izvođenju Akademije Gnesini.

 

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao zahvalnost što u našem gradu imamo priliku da organizujemo Dane ruske kulture kojima počinje program obeležavanja Dana grada.

—Kulturna razmena je provereno najbolji put ka još boljem upoznavanju i zbližavanju naših naroda koji su veoma slični po autentičnom senzibilitetu i posebnom odnosu prema umetnosti. Naša saradnja nije od juče, verujem da će ova manifestacija biti važan korak za negovanje prijateljstva i saradnje u budućnosti. Podsetio bih da je naš grad zbratimljen sa Kurskom i da ovih dana možemo očekivati dolazak njihove delegacije u Užice. Saradnja  traje nekoliko decenija i svaki susret je prilika da učvrstimo naše veze.

Istoričar Nemanja Spalović upoznao je prisutne sa izložbom i ruskim komandantima iz Velikog otadžbinskog rata. Izložba je nastala povodom 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, a plod je saradnje Centralnog muzeja Velikog otadžbinskog rata Ministarstva kulture ruske federacije i Državnog muzeja „Maršal Žukov”.

—22. juna 1941. godine bez objave rata, Nemačka je napala Sovjetski savez i time započinje Veliki otadžbinski rat, kako ga Rusi nazivaju. Oslobodilački rat Sovjetskog naroda trajao je 1418 dana. Da bi preživeli u najtežim borbama protiv fašizma sovjetska država je morala da uloži svu svoju snagu i da koristi sve ljudske i materijalne resurse. Tokom  Velikog domovinskog rata u SSSR mobilisano je više od 29 ipo miliona ljudi, hiljade preduzeća širom zemlje su preusmerena na vojnu proizvodnju. Sovjetsko vođstvo suprostavilo je nemačkoj ofanzivi strategiju tvrdoglave odbrane u vidu vojnih kontranapada i gerilskog ratovanja iza neprijateljskih linija. Tokom Drugog svetskog rata istakao se sjajan red talentovanih vojnih komandanata, centralna pažnja ove izložbe usmerena je na formiranje talenata među vojnim liderima u borbama ovog rata i to u broju od 11 istaknutih vojnih lidera, predstavnika nove sovjetske škole Vojnih nauka. Među njima jedan generalisimus, devet maršala i general vojske, svih 11 komandanata su nosioci reda Pobede, najvišeg vojnog reda SSSR. Orden je dodeljivan za uspešno vođenje vojnih operacija na jednom ili više frontova što je rezultiralo kasnije radikalnim promenama situacije u korist Crvene armije. Sovjetski komandatni su izdali preko 20 strateških operacija, od toga 35 ofanziva, bilo je ukupno oko 1000 vojnih operacija, a sovjetski vojnici uništili su više od 600 jedinica nemačke i njihovih saveznika—rekao je Spalović.

Nadežda Kušćenkova Viktorovna

Nadežda Kušćenkova Viktorovna

Direktor Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kušćenkova Viktorovna je u svom obraćanju rekla da Rusiju ne treba posebno da nam predstavlja, jer naše zemlje objedinjuje istorija, vera i naše slovensko dostojanstvo.

—Želim večeras da vam govorim punog srca i duše, a pre svega pozdravljam vas i vaš grad i čestitam vam predstojeći praznik. Prenosim vam pozdrav od ruskog ambasadora, Ruskog doma i naših kolega koji su doputovali iz Moskve specijalno za ovu priliku. Veoma me dirnuo nastup vaših učenika i to kako se odnosite prema istoriji Rusije. U Rusiji su čuli za vaš grad i vaš podvig tih dalekih ratnih godina, u sovjetsko vreme su kod nas za Užice govorili da je sovjetski Brest. Nama je zadovoljstvo što smo u situaciji da imamo Dane ruske kulture u Užicu. Istakla bih da je muzički program Akdemije Gnesini pravi poklon za vas, jer se retko dešava da se okupe u punom sastavu i samim tim ovo je jedinstvena prilika za vas da ih čujete baš u Užicu.

rusi 2

Gimnazijalci Aleksandra Milekić, Dejana Živković, Aleksandra Basarić, Vidosav Čolić i Setafan  Jevtović izveli su kratki program u okviru kojeg su otpevali rusku pesmu i recitovali poznatu pesmu Konstantina Simonova Zhdi menja (Čekaj me).

M. H.

You may also like

Leave a Comment