Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home VestiHronika Podela Plastičnih Vreća Za Odlaganje Ohlađenog Pepela

Podela Plastičnih Vreća Za Odlaganje Ohlađenog Pepela

by Velimir Popovic

Užice je jedna od retkih lokalnih samouprava koja je preduzela veliki broj mera i aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja vazduha. Jedna od novih mera za smanjenje aerozagađenja je podela 10 hiljada besplatnih plastičnih vreća za odlaganje ohlađenog pepela.

Prema rečima Nade Jovičić, člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, nalazimo se na početku još jedne grejne sezone, a sa njom nam dolaze i problemi sa zagađenjem vazduha odnosno problemi kvaliteta vazduha.

„Grad Užice je u prethodnom periodu određena sredstva iskoristio za rešavanje ovog gorućeg problema koji utiče na zdravlje stanovništva, naročito u našoj urbanoj sredini. Izvršena je konverzija 75% kapaciteta Gradske toplane, ostala je još jedna kotlarnica koja treba da se konvertuje. U poslednjih pet godina grad Užice je jedinstven u Srbiji po tome što sufinansira stambene objekte, odnosno pomaže energetsku efikasnost kroz sufinansiranje nabavke kotlova na pelet i gas, ugradnju stolarije i spoljne izolacije. Akcijom čišćenja odžaka, koja je pokrenuta 2017. godine, konstatovali smo da čistiji odžaci mnogo manje emituju štetne materije u vazduh i zbog toga je izuzetno bitno njihovo održavanje u individualnim domaćinstvima.“

„Što se tiče čistog kiseonika u našem gradu veoma je bitan projekat „Udahnimo vazduh prirodi“ koji je podržan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, gde je do sada pošumljeno 5 ha gradskog područja, a početkom naredne sedmice u planu je pošumljavanje još 9 ha. Takođe, postavljene su i posebne posude za prikupljanje pepela gde se smanjilo paljenje kontejnera za 70%. Na gradskoj Skupštini usvojen je Plan kvaliteta vazduha, podržan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, a na snazi je i Odluka o korišćenju isključivo prirodnog gasa za one pravne subjekte čiji je osnivač Grad Užice“ istakla je Jovičić.

 

Na sajtu grada Užica nalazi se zvanična stranica odnosno baner Kvalitet vazduha gde se svi naši sugrađani mogu informisati o kvalitetu vazduha, ali i postaviti pitanja i dati sugestije vezane za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Jovičić je navela da je u gradu zastupljen veliki broj automobila, mnogo više nego pre 30 godina, što znači da korišćenje motornih vozila u velikoj meri utiče na kvalitet vazduha, jer po sadašnjim standardima većina motornih vozila koja se koriste nisu energetski efikasna, odnosno koriste neefikasne motore i goriva.

„Ovom prilikom bi sugerisala svim našim sugrađanima da ne koriste automobile kada dolaze na posao, već javni prevoz ili da dolaze peške jer se pokazalo da saobraćaj ima izuzetno negativan uticaja na kvalitet vazduha.“

„Pohvalila bi sve naše sugrađane koji su očistili svoje odžake i pozvala one koji to nisu, da učine, jer time brinu ne samo o sopstvenom zdravlju i kvalitetu vazduha nego i o zdravlju naše dece odnosno potomaka. Sugrađani koji koriste čvrsta goriva za grejanje, potrebno je da vode računa šta unose u svoje uređaje, i da imaju u vidu da su ugalj i iskorišćena motorna ulja najveći zagađivači vazduha.“

Jovičić je dodala i da će realizacija akcije „16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta“ početi naredne sedmice. Do sada se za stabla prijavilo oko 500 domaćinstava, a na proleće se nastavlja akcija.

 

Ivan Stanisavljević, član Gradskog veća za javna preduzeća, rekao je da je grejna sezona u Užicu zvanično počela, samim tim i problemi koji su vezani za grejanje kao što je odnošenje pepela u našem gradu.

„Do sada je to vršeno tako što su postavljane posude za pepeo na oko 300 lokacija u gradu. Ove godine, po ugledu na neke druge gradove, došli smo na ideju da taj pepeo deponujemo i odnosimo na drugačiji način. Sugrađanima će biti podeljene plastične vreće za pakovanje, ohlađenog, osušenog pepela, težine oko 15 kg. Nabavku 10 hiljada vreća, koje će stići naredne sedmice, neće snositi građani, već ona ide na teret Grada Užica i JKP „Bioktoš“, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i čistoće našeg grada. Distribuciju vreća vršiće radnici na terenu, takođe, one će moći da se besplatno preuzmu u prostorijama JKP „Bioktoš“, u prizemlju na Zelenoj pijaci.“

 

Prema rečima Stanisavljevića ideja je da svako domaćinstvo, ohlađen i osušen pepeo stavlja u kese i deponuje na prostor pored kontejnera, na mesta gde se odlaže otpad. JKP „Bioktoš“ će vršiti odnošenje vreća sa pepelom po planu redovnog odnošenja sa 300 lokacija, gde su se nalazile posude, a sa ostalih lokacija po redovnom planu odnošenja otpada. Pepeo će se odlagati na deponiju „Sarića Osoje“, a vreće na deponiju „Duboko“. Sve dodatne informacije o vrećama za pepeo sugrađani mogu dobiti putem kol centra JKP „Bioktoš“ 031/525-427.

„Ovom prilikom apelujem na naše sugrađane da pokušamo da realizujemo ovaj način odlaganja pepela, jer time ćemo olakšati posao radnicima JKP „Bioktoš“, manje će se prljati ulice, a i smanjiće se količina čestica koje prilikom pražnjenja posuda često dospevaju u vazduh. Smatramo da će ova akcija biti uspešno realizovana i da smo svi stvorili svest o tome da treba da damo skromni doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha i čistoće u gradu“ naveo je Stanisavljević.

Izvor: Grad Užice

You may also like

Leave a Comment