Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja “Pažljivkova smotra”

“Pažljivkova smotra”

by Vladimir Gujanicic

Opštinsko takmičenje u okviru “Pažljivkove smotre 2024” održano je danas u Svečanoj sali Gradske kuće uz učešće predškolaca i učenika prvog i drugog razreda užičkih osnovnih škola. Projekat sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Užica, Sekcijom za bezbednost saobraćaja TŠ “Radoje Ljubičić”, Policijskom upravom Užice i Udruženjem “Roditelj”.

Prema rečima Miloša Milutinovića profesora u TŠ “Radoje Ljubičić”, cilj ove kampanje je formiranje ispravnih stavova o bezbednosti u saobraćaju.

“Projekat se sastoji iz četiri faze i u prethodnom periodu je održana prva, odnosno školska smotra na kojoj je učestvovalo više od 2000 dece predškolskog uzrasta, prvog i drugog razreda našeg grada. Tada su formirane ekipe koje će predstavljati svaku školu na opštinskom takmičenju i u kojima su deca različitog nivoa znanja. To je zbog toga, što je ovaj projekat osmišljen i kao vršnjačka edukacija, tako da deca koja najbolje poznaju pravila saobraćaja, prenose svoje znanje deci koje imaju nešto slabije znanje”.

Milutinović naglašava da je saobraćajno obrazovanje i vaspitanje kontinuiran proces koji počinje od najranijeg detinjstva, kada deca prva znanja o saobraćaju stiču od svojih roditelja, nakon čega se nastavlja u predškolskim i školskim ustanovama.

“To je period polaska u školu kada se deca uglavnom prvi put osamostavljuju u saobraćaju i zbog toga su odabrana ta deca da učestvuju u ovom projektu “Pažljivkova smotra”. Iskoristio bih priliku da apelujem na roditelje da se bezbedno ponašaju u saobraćaju kada se nalaze u društvu svoje dece, zato što smo prilikom posete školama i tokom razgovora sa decom saznali da to nije uvek baš tako”.

Ukazujući na statistiku koja nije za pohvalu, Milutinović podseća i da je nacionalni cilj da do 2030. godine nema nijedno dete koje je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a kako bi se postigao taj cilj potreban je koordinisan rad svih institucija i na republičkom i na lokalnom nivou.

You may also like