Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceIstorija grada Izložba „TANJUG izveštava: Rat je završen“ u Narodnom muzeju Užice

Izložba „TANJUG izveštava: Rat je završen“ u Narodnom muzeju Užice

by Vladimir Gujanicic
međunarodno priznanje

U Narodnom muzeju Užice 24. aprila u 13 časova u okviru programa „Užice – prestonica Srbije“ biće svečano otvorena izložba Muzeja Jugoslavije „TANJUG izveštava: Rat je završen“.

Izložba je organizovana u Muzeju Jugoslavije u okviru programa obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata. U fokusu izložbe je kolekcija fotografija nastala radom Novinske agencije Nova Jugoslavija, nastala u cilju borbe za oslobođenje naroda i države i socijalna revolucija vestima i slikama. Izložba predstavlja deo obimne građe koja se nalazi u Muzeju Jugoslavije, oko 25.000 fotografija fotoreportera TANJUG-a od 1944. do 1947. godine.
U Narodnom muzeju Užice posetioci će imati priliku da vide oko 1.700 odabranih dokumentarnih fotografija velike istorijske vrednosti.

Objektiv fotoreportera TANJUG-a (Peter Obradović, Branko Savić i Isak Cohen) zabilježio je najvažnije društveno-političke događaje koji su se desili u ovom periodu, uglavnom u Beogradu – sjednice parlamenta, posjete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, organizacija masovnih političkih konferencija, političkih skupova, parada i parada povodom državnih praznika.

U nekoliko fotoreportaža prikazane su aktivnosti kao što su radovi na rekonstrukciji puteva, raščišćavanju ruševina, rad bolnica i dječijih domova, život u pojedinim selima, kao i brojni kulturni događaji, obnova sportskog i gimnastičkog života, te izvještaji iz prve fudbalske i košarkaške utakmice u oslobođenom Beogradu, motociklističke trke i gimnastička takmičenja.

Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić, doprinos u realizaciji izložbe dala je i Jovana Stojadinović, saradnica na obradi fotografija. Arhitekturu instalacije uradila je Milica Lopičić, a za projekat je bio zadužen Mane Radmanović.

Izložba „TANJUG izveštava: Rat je završen“ biće otvorena u Narodnom muzeju Užice do 30. maja 2024. godine.

You may also like