Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home MestoUžiceDešavanja Otvorena izložba „Srpsko –mađarska baština” u Jokanovića kući

Otvorena izložba „Srpsko –mađarska baština” u Jokanovića kući

by Velimir Popovic

naslovna srbija madjarska

Izložbom „Srpsko – mađarska baština” u okviru drugog etno susreta sever –jug koja je večeras otvorena u Jokanovića kući počelo je obeležavanje proslave Dana grada Užica.

Izložba na kojoj su predstavljeni ručni radovi članica Udruženja građana „Zlatne ruke” iz Mola i sekcije Zlatne ruke „Kluba tri” okupila je veliki broj posetilaca koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.

Članice sekcije Zlatne ruke iz Užica pripremile su dosta zanimljivih ručnih radova. Kako je protekla priprema izložbe i postavke radova, saznali smo od autorki Ivane Todorović i Dragane Obradović, kustosa Narodnog muzeja.

srb madj 2

—Tu su heklani, tkani, zatim odevni predmeti od vune, ali ima i ćilima, jastuka i ostalih ženskih radinosti koje rade članice ove sekcije. Naša ideja je bila da kroz mini scenu dva gradska salona, odnosno delove iz dva gradska salona, jedan je s kraja 19. veka, a drugi s početka 20. veka, damo srpski milje iz tog perioda i da to bude inspiracija i asocijacija posetiocima izložbe, da se kroz izložene predmete podsete starih vremena. Imamo dve klupe koje su asocijacija na ruralni, seoski deo koje se uklapaju u celinu, a tu je i stari nameštaj koji smo ukrasili sa radovima koje su žene donele, tako da smo stvorile jednu autentičnu i zanimljivu izložbu, koja je drugačija od nečeg prethodnog. Izložba je otvorena do 7. oktobra i može se pogledati svakim radnim danom od 9 do 19 časova.

Žarko Krstić, predsednik „Kluba tri” iz Užica je rekao da je ovo drugi deo etno susreta sever–jug koji je povezao vojvođansko selo Mol i Užice.

—Želim da vam se zahvalim što ste odvojili vreme i došli da uveličate ovaj skup. Ova manifestacija ne bi postojala da nije dobrih ljudi i svih onih prijatelja koji su pomogli da manifestacija uspe. Svega ovog ne bi ni bilo da nije vrednih ruku žena iz Užica i Mola, svima njima se srdačno zahvaljujem i uveren sam da će ovo naše druženje i prijateljstvo još dugo trajati.

Predsednica Udruženja građana „Zlatne ruke”, Elvira Telečki je prisutnima predstavila svoje udruženje istakavši da oni dolaze iz seoceta Mola na Tisi.

—Naše Udruženje je osnovano 2006, a naše članice zaista imaju zlatne ruke, jer marljivo pored svakodnevnih obaveza stižu da izrađuju i rukotvorine vredne divljenja. Zahvalni smo sudbini što je istkala niti i spojila nas sa vašim dragim članicama, jer se to pretvorilo u prijateljstvo koje ćemo i dalje negovati i održavati.

IMG_0107 copy

Nebojša Marjanović, predsednik beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara se zahvalio Užicu, Narodnom muzeju i „Klubu tri” na pozivu da prisustvuje današnjem događaju. On je dodao da njegov odbor snažno radi na jačanju srpsko-mađarskog prijateljstva i da je to jedan od razloga njegovog dolaska u Užice. Takođe je naveo da se nada da će treći susret Udruženja iz Užica i Mola biti održan u Beogradu i da će beogradski gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara imati priliku da organizuje izložbu radova vrednih žena iz ova dva mesta.

Izložbu je otvorio Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada Užica.

M . M.

 

You may also like

Leave a Comment