Užice, RS
15°
Ведро
6ч7ч8ч9ч10ч
16°C
17°C
20°C
22°C
24°C
Home DruštvoFilm i TV Atmosfera s premijere filma „Restart” Dejana Petrović u Dvorani KC Beograd

Atmosfera s premijere filma „Restart” Dejana Petrović u Dvorani KC Beograd

by Velimir Popovic

DSC_3928

U Dvorani Kulturnog centra Beograd 01. oktobra 2014. održana je svečana premijera filma „Restart” scenariste, producenta i reditelja Dejana Petrovića iz Požege. Prepuna sala bioskopa u kojoj se tražilo mesto više i za stajanje čak i za sedenje na podu, ugostila je pored profesionalaca iz oblasti filma, uglednika ove profesije, učesnika filma i studente Fakulteta dramskih umetnosti na kome je autor filma i predavač, njegove kolege, novinare ali brojnu zainteresovanu publiku koja je u najavama mogla da prepozna da je ovaj film–„ Restart” ne samo nominalna odrednica njegovog naslova već i mnogo čega još.

DSC_3830

Pre projekcije filma „Restart” okupljenima se obratila pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograd, Vesna Danilović. Nakon pozdravljanja publike, protagonista filma, autora..iskazujući zadovoljstvo što je premijera baš u ovoj instituciji kulture, Vesna Danilović je , između ostalog , izjavila:

—U ovom trenutku, što jako retko činim, moram biti i lična, s razlogom. Dejana Petrović sam upoznala još 2002. na jednom seminaru u prilično tmurnoj atmosferi jedne banke u Požegi gde se okupilo dosta ljudi iz kulture iz tog kraja i gde je bila reč o podizanju kapaciteta u kulturi. I.. svi su se nekako– žalili. Jedina osoba u tom polumraku koje je sijala je bio Dejan Petrović, tada student , koji je govorio o tome šta može da se uradi, kako je bio na festivalu  Zlatni vitez u Moskvi i kako bi bilo zgodno da taj festival dovedemo kod nas i da ga naša publika vidi. Potom je zavišio studije, ostao da predaje na fakultetu i onda se odjednom pojavio na projektu E76 koji je obuhvatao četiri grada iz Zapadne Srbije, i nešto mu se učinilo da tu gubi vreme pa je otišao da uradi nešto preče. Opet se pojavio, ovog puta sa idejom o Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija” i ovde kod nas je predstavljena prva radionica i od tada, svake godine ova institucija ima priliku i čast da predstavi svaku prvu radionicu ovog kampa na koju dolaze mladi profesionalci iz bukvalno svih delova sveta.  Na kraju svake od tih radionica takođe imamo priliku da pogledamo projekcije njihovih filmova nastalih tokom kampa. Hoću da budem lična i da kažem da iza njega i njegovog rada stoji i njegova supruga Slađana Petrović Varagić koja zajedno s njim zrači tom pozitivnom energijom. Požega nam godinama šalje nešto lepo: pamet, radoznalost, smisao i  prave vrednosti tako da sam sigurna da će i  ovaj film koji ćemo videti večeras biti jedna od tih stvar koji sve to poseduje i koji će odavde nastaviti da to  da širi dalje…

Premijera RESTART 4

Nakon projekcije filma, publici su se poklonili autori: kolor korekcija: Jovan Marjanović, fotograf: Milica Đorđević, grafički dizajn: Uroš Pavlović , rasvetljivač:  Zoran Đorđevič, snimatelj:  Igor Marković, dizajn zvuka: Nikola Cvijanović, autor muzike:  Vojin Ristivojević, učesnik u filmu:  Slađana Petrović Varagić, direktor fotografije, snimatelj i  montažer:  Sreten Vuković i sam autor Dejan Petrović kao i glavni učesnik Darko Babić. Osim njih, na binu su izašli i mladi protagonisti, polaznici likovne radionice koju je vodio Darko Babić ,  deca iz Udruženja za cerebralnu paralizu iz Požege : Marko Đurđević, Stefan Mićović, Uroš Matijević, Borko Pavlović, Ivan Stefanović, Andrijana Lučić, Zoran Petrović, Sara Mićanović.

DSC_3954

Zahvalivši se na pažnji i poseti, Dejan Petrović je izjavio:

—Moram da priznam da ovde, iako se osećam kao kod kuće , imam tremu. Tremu , prvenstveno zbog mojih studenata koji su tu, jer će sledećeg časa da mi vrate sve ono što sam im i sam na ispitima davao: pitanje za pitanjem. Nadam se da ću imati odgovore. Hvala svima što ste došli da podelimo prve utiske o filmu „Restart”, hvala ekipi koja je zajedno sa mnom i Darkom radila zadnjih godinu i po dana. …Nadam se da je ovaj film uspeo da probudi makar malu nadu da je moguće pokrenuti se, i da je  moguće u svim oni situacijama koje se smatraju bezizlaznima,  u prijateljima, porodici a prvenstveno u vama samima pronaći onu energiju koja ne dopusta da predaja postane pravo stanje već otvara mogućnost da se krene dalje. Nadam se da ćete u sebi naći i probuditi sve ono što je i Darka pokrenulo , onako kako je on to kroz svoj primer pokazao svima nama.

DSC_3893

Darko Babić, glavni junak filma, nakon projekcije uz izvinjenje zbog svoje emotivne reakcije na atmosferu koja je vladala u sali, kratko se zahvalio svim koji su pomogli realizaciju filma i svima koji su došli.  Svoje učešće u filmu posvetio je ljudima koji žive sa multipleks sklerozom, dedi Iliji Pavlović koji je s njim delio puno toga u životu i babi Dragani koja je bila i ostala njegova ali i heroina celog kraja.

DSC_4020

Nešto kasnije u obraćanju za medije, Darko Babić  o svojim utiscima je  rekao:

—Ja zaista verujem da je fim koji je napravio Dejan Petrović, odnosno svi mi, ali je film njegov jer je ideja i  oblikovanje njegovo, jedna velika stvar. Verujem da će se ovaj film prikazivati i  pominjati jako, jako dugo jer je nosilac nekih stvri koji će uzdrmati, pokrenuti i uzdići..! Kad vidim kako je publika reagovala shvatam da niko nije niti može ostati ravnodušan niti izaći iz bioskopske sale isti kao što je u nju ušao. U ovom trenutku sam toliko ispunjen svim što se večeras desilo da mi je mozak amputiran, a osećam ogromnu divnu energiju koja se ovde desila i  još nisam svestan svega. Srećan sam što sam bio deo ovog procesa, koji je ne sam  moj, nego i   Slađin i Dejanov, i svih koji su učestvovali.

O svojim daljim planovima Darko je nagovestio:

— Trenutno sam u Arilju s novim radionicom u udruženju „Impuls” , potom planiram oporavak u banji i da se dalje posvetim svom psihičkom i  fizičkom oporavku, a nakon toga…, što se tiče profesionalne strane mog kreativnog rada, siguran sam da će se vrlo, vrlo brzo desiti neke nove divne stvar koje ćete imati priliku da vidite.

Film „Restart” snimljen je u saradnji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i Filmskog centra Srbije koji je ovaj film , između 55 prijavljenih dokumentaraca za 2014. uvrstio u 9. koje je podržan Programom za finansiranje i sufinansiranje projekata za kinematografiju.

Svoju svetsku turneju, kako je istakla Vesna Danilović, film „Restart” nastavlja 14. oktobra u Domu kulture Studentski grad a premijera u Požegi je zakazana za 18. oktobar.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment