Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Narodni muzej Užice: Otvorena izložba slika i crteža Vasilija Dolovačkog

Narodni muzej Užice: Otvorena izložba slika i crteža Vasilija Dolovačkog

by Velimir Popovic
0 comment

U Narodnom muzeju u Užicu danas je otvaranjem izložbe slika i crteža Vasilija Dolovačkog započela manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana 10 od 10”. U okviru ove manifestacije koja se prvi put održava u našoj zemlji Užičani će imati priliku da od 9. do 18. maja obiđu Muzej i brojne izložbe koje su pripremljene za tu priliku.

O slikama Vase Dolovačkog na otvaranju je govorio Dragan Jovanović Danilov koji je i autor knjige o ovom slikaru i njegovom radu. U osnovi slika Dolovačkog je pejzaž, koji odiše kodom duhovne osobenosti tla, tj Vojvodine u kojoj Dolovački živi, ali i mediteranskih predela, rekao je Danilov.

—On pokušava kroz atmosferu tajanstva, mističnosti, metafizičnosti, misterije da dočara, zapravo metafizičnost prizora koje slika. Njemu je važan sudar sa prirodom, pejzažom, kontakt sa predelom tako da su njegove slike ovazdušene. On ima izoštren, čulan odnos prema pejzažu, vodi, predelu tako da je on sceničan slikar—naveo je Danilov.

Danilov je objasnio da je Dolovački najjači u materiji slika. Ta materija je, po njegovim rečima, topla, medonosna, tu se krije čitavo likovno otelovljenje i kod Vase nas osvaja ta zanatska veština.

— To govori o njegovim znanjima optike, svetlosnih izvora, on je slikar koji vaskrsava iščezli svet. Na njegovim slikama vlada duh organizovane osećajnosti, to je slikarstvo koje se bavi lepim, koje ukazuje na trajniji afinitet između čoveka, duše i lepote. Ovakvo slikarstvo u eri digitalizacije, kada je umetnost postala sve hladnija je važno, jer nas vraća srcu i toplini.

dolovacki1

Vasilije Dolovački je rođen 1960. godine u Bavaništu, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a postodiplomske studije je završio na Akademiji umetnosti u Beogradu. Član je ULUSA. Redovan je profesor na Akademiji klasičnog slikarstva, Univerziteta EDUCONOS u Sremskoj Kamenici. Izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Vasa Dolovački je istakao da je za njega veliki slikar osoba koja sadrži tri bitne karakteristike na vrlo visokom nivou i da taj stav nije menjao od kad je završio Akademiju do dana današnjeg.

— Prvi momenat je prirodna darovitost, da slikar svet oko sebe transponuje likovnim sredstvima, drugo su zanat, tehnika i  tehnologija u kojoj radimo, dakle moramo to dobro poznavati da bismo svaku svoju ideju efikasno realizovali, međutim to zovem azbukom i gramatikom, a mi smo tek naučili da pišemo. Kakvu ćemo pesmu napisati to zavisi od trećeg momenta šta smo mi, ko smo i šta sebi i o sebi možemo da ponudimo, to zovemo likovna poetika svakog ponaosob.

Dolovački likovnu umetnost poredi sa muzikom. Kao što čoveka melodijska celina dodirne i takne i on tu muziku sa pažnjom odsluša, tako i slika mora da ima jednu sličnu moć da zove na ponovno viđenje, rekao je Dolovački.

—Postoji mnogo slika koje volim da gledam, iako poznajem svaki njihov kvadratni santimetar, oko uvek želi da ga miluje kad god ima prilike da je vidi. U nadi i želji da će neka od ovih slika vas i sutra ponovo da pozove na ponovno viđenje, u nadi i želji da ćete svojim prijateljima preporučiti ovu izložbu, to je ono što meni daje snagu da sutra napravim još nešto bolje i kvalitetnije—naveo je Dolovački.

Izložbu je otvorila Ivana Stojiljković, narodna poslanica koja je pozvala Užičane da iskoriste priliku i da u narednih deset dana, koliko traje Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana 10 od 10” posete Narodni muzej i obiđu izložbu slika Vasilija Dolovačkog i ostale postavke. Ona je dodala, da je veoma važno što poznati umetnici dolaze u Užice i predstavljaju svoj rad, kao i da naš grad ima bogat kulturni život, jer se niz kulturnih institucija u Užicu trude da to održavaju na najvišem nivou.

M. H.

Related Posts

Leave a Comment