Home VestiRegion Energetska sanacija škola počeće do kraja meseca

Energetska sanacija škola počeće do kraja meseca

by Velimir Popovic
energetska sanacija

UŽICE- Na zajedničkom sastanku između predstavnika Ministarstva rudarstva i eneregetike, predstavnika Državnog sekretarijata Švajcarske konfederacije za ekonomske poslove (SEKO), izabranog izvođača radova firme “CREDO” iz Vranja i grada Užica utvrđen je Dinamički plan radova u okviru projekta čiji je cilj energetska sanacija tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu. Dogovoreno je da prvi konkretni radovi počnu do kraja ovog meseca.

Projekat vrednosti 1.802.747,69 evra koliko iznose sredstva Državnog sekretarijata Švajcarske konfederacije za ekonomske poslove i grada Užica, pri čemu su 83 odsto sredstva koja obezbeđuje SEKO obuhvata energetsku revitalizaciju četiri objekta, odnosno 3 osnovne škole i jednu predškolsku ustanovu: vrtić “Poletarac”, OŠ “Nada Matić”, OŠ “Aleksa Dejović” Krvavci i OŠ “Miodrag Milovanović Lune” Karan.

Realizacijom ovog projekta biće ostvarena ušteda energije od 1021,3 MWh/ godišnje, ali i finansijska ušteda od oko 3,42 miliona dinara. Očekuje se smanjenje emisije CO2 gasova za 319,82 tone godišnje, odnosno za 84 odsto . Svim merama koje budu realizovane u ovim objektima bolje uslove za obrazovanje imaće oko 1329 učenika.

Kada su u pitanju sami radovi, obim i vrsta radova razlikuje se od objekta do objekta, ali ono što je planirano je izgradnja kotlarnica sa kotlovima na pelet, postavljanje termoizolacije krovova, zidova i tavana, zamena postojeće stolarije novom, rekonstrukcija sistema grejanja, obezbeđivanje objekata u pogledu protiv požarnih mera i sanacija zidova i podova radi obezbeđenja konstrukcije.

Kako je istaknuto tokom ovog sastanka, kome su prisustvovali i direktori škola u kojima će se radovi izvoditi, rok za njihov završetak je 35 nedelja, odnosno kraj jula ove godine. Pripremne aktivnosti su u toku, a početak radova planiran je do kraja meseca,navodi se na sajtu grada Užica.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti #region

You may also like

Leave a Comment