Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžiceDešavanja Druženjem sa „Radoznalim slončetom” završen festival „Majske čarolije za decu”

Druženjem sa „Radoznalim slončetom” završen festival „Majske čarolije za decu”

by Velimir Popovic

 

Predstava „Radoznalo slonče”, Radjarda Kiplinga, a u režiji i adaptaciji Todora Valova, Pozorišta za decu Kragujevac odigrana je poslednjeg dana festivala „Majske čarolije za decu”. Inspirisana „Knjigom o džungli” ova vesela i vedra predstava, predstavlja nam slonče koje u potrazi za mnoštvom odgovora stalno nešto zapitkuje i želi sve da sazna, a njegovi drugari u šumi nojica, nilska konjica, piton, roditelji i brat se trude da ga animiraju.

Jelena Stojanović Patrnogić, direktor Pozorišta za decu iz Kragujevca je govorila o sedmogodišnjem trajanju ove predstave, kao i o specifičnostima koje je krase i čine zanimljivom.

—Ova predstava je jedna od najboljih koje imamo na repertoaru što se tiče lutkarstva, do sada je predstavljana kod nas u zemlji, ali i u inostranstvu. Sa njom smo učestvovali na  40. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, Niš (2008.), Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište”, Beograd (2009., Festivalu „Budva – grad teatar”, Budva, (2009.) i 15. Reviji lutkarskih kazališta, Rijeka, Hrvatska (2010.). To je priča Radjarda Kiplinga vrlo poznata deci, a i nama odraslima. To naše radoznalo slonče zna da iritira, nervira, postavlja raznolika pitanja, kao što to rade deca i onda se svi trudimo da učinimo da bude zadovoljno slonče, pa polomimo i ruke i noge da bi rezultat bio osmeh od naše dece, kao i od našeg slončeta. Deca obožavaju predstavu i skoro svuda su njihove reakcije iste. Odlično prihvataju muziku, smeju se dogodovštinama slončeta i zaista vrlo brzo bivaju uvučeni u predstavu—rekla je Jelena Stojanović Patrnogić.
festival9
 Zalaže se za to da svaki grad treba da ima festival namenjen deci.
—Deca nemaju priliku da uživaju u pravom profesionalnom stvaralaštvu glumaca, tako da je ovaj potez Narodnog pozorišta Užice da krene sa ovim Festivalom ispravan i nadam se da će rezultirati kvalitetom i predstavama koje ujedno i edukuju, interesantne su i inovativne. Pretpostavljam da će Festival narednih godina biti sve bolji i bolji, a pozorišta će dolaziti sa novim ostvarenjima. Držim palčeve vašem pozorištu i želim vam puno uspeha u ovome.
U Kragujevcu je pre nekoliko dana završen pozorišni festival za decu „Zlatna iskra”. Šta je to novo i zanimljivo bilo ove godine na vašem Festivalu?
—Festival „Zlatna iskra” je jedinstven u regionu po tome što su u takmičarskom delu samo lutkarska pozorišta. Ove godine je bilo šest pozorišta iz inostranstva i dva iz Srbije. Konkurencija je ja mislim ove godine bila najjača, iako je pretohodnih godina bilo možda i više pozorišta. Mi smo odlučili da se na uštrb kvantiteta i puno pozorišta okrenemo ka kavalitetu i bilo je izuzetno zadovoljstvo gledati sve te predstave. Pobednik je Budimpeštansko pozorište lutaka sa predstavom „Sedmoglava vila”, ta predstava je zaista nešto potpuno drugačija, oni su kao jedan organizam, to je bilo nešto nestvarno i neverovatno i za nas  sasvim novo. Ostvarenje pozorišta lutaka iz Poljske je osvojilo drugu, a treća nagrada je pripala Mostarskom pozorištu lutaka sa predstavom „Ledeno srce”, a reditelj te predstave je Todor Valov koji je kod nas imao brojna ostvarenja, a  jedno od najboljih je Labudovo jezero, predstava sa kojom smo dosta gran prija osvojili na međunarodnom nivou. Vrlo smo zadovoljno izašli iz te priče, sobzirom da jeste bilo teško organizovati međunarodni festival u ovo vreme u gradu u unutrašnjosti. Ali, kada se želi, kad se voli, uloži energija kada su zaposleni u pozorištu jedinstveni da istraju onda je sve moguće.
Šta se novo sprema u vašem pozorištu?
—Za 1. oktobar uvek planiramo novu lutakrstu predstavu. A ovog puta smo izabrali Petra Pana, to je preveliki zalogaj za one koji poznaju lutkarstvo, ali mi smo se odlučili da rizikujemo. Uvodimo mlade ljude, novu energiju i nadamo se najboljem—rekla je Jelena Stojanović Patrnogić, direktor Pozorišta za decu iz Kragujevca.
M. H.

You may also like

Leave a Comment