Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
24°C
23°C
22°C
22°C
21°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Majske čarolije za decu”: Ovakvi festivali su nam potrebni

„Majske čarolije za decu”: Ovakvi festivali su nam potrebni

by Velimir Popovic
Pretposlednjeg dana festivala „Majske čarolije za decu” posetioci su imali priliku da pogledaju lutkarsku predstavu „Crvenkapa”, tekst braće Grim, a u režiji Dobrina Mirčeva, pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.
Glumica Selena Ristić Vitomirović, koja igra baku objašnjava da je ova predstava napravljena i prilagođena igranju sa lutkama. Upravo to je ono što je izdvaja u odnosu na bajke koje se rade dramski.
—Adaptaciju teksta sam ja uradila preko oko osam godina, a dramatizaciju je radio bugarski glumac i reditelj Dobrin Mirčev. Ova predstava mi je izuzetno draga, jer toliko traje. Iz prve postavke sam ostala jedino ja. Zato se malo i šalim na početku predstave hoću li nekad igrati Crvenkapu. Suština predstave je u toj igri koja je specifična. Dramski glumci često beže od igranja lutkarskih predstava, jer one zahtevaju jedan drugi način igre, a taj način igre je mnogo puta iskreniji u odnosu na neki drugi izraz na sceni. Kažu deca su surova, nisu, već sa decom treba iskreno razgovarati i na taj način oni prihvataju predstavu. Ako mi odigramo dobro predstavu i verujemo tog dana u to što govorimo, tako deca i reaguju. Desi se negde da izostane reakcija dece, ali je to onda kada glumci osete da nisu dali sve od sebe.
Kako su deca u Užicu primila predstavu?
—Publika je odlična. Na prvom terminu su bila deca iz vrtića i to je jedno poimanje predstave, a posle su bili osnovci  koji su potpuno drugačije reagovali i razgovarali sa nama. Predstava je ciljano rađena da na početku bude interaktivna ja mislim da toga treba još više, ali to zavisi od toga kako se deca uvuku u predstavu. Motivisanost glumca je tu najbitnija da bi došlo do prave interakcije.
Nedostaje li pozorišnih festivala za decu u Srbiji?
—Mislim da je jedan ovakav festival zaista potreban i to baš u ovom terminu. Eto recimo Dečji pozorišni festival u Zaječaru traje šest godina i prošle godine je pomeren zbog poplava za decembar, a i ove godine će biti u decembru, i ispostavilo se da je to nesrećeno rešenje. Jer ja stvarno mislim da su april i maj pravo vreme za festivale za decu. Jedan od najprestižnijih festivala za decu je u Subotici. Ali Subotičani imaju nešto drugo, finansijska potpora koju imaju, njima dozvoljava da prave međunarodni festival takve vrste, a mi ne. Ova pozorišta su svedena na gostovanja svojih kolega iz drugih pozorišta i mislim da zaista treba ovakavih festivala. Samo treba na početku festival da se odredi i koncepcijski organizuje. Smatram da naš festival u Zaječaru od starta nije imao tu zdravu osnovu i dalje nema koncepciju, mislim da mora da se odredi da li su to samo lutkarske predstave ili su žanrosvski određene, da li će to biti selekcija ili će biti najbolja ostvarenja u toku godine koja su bila pa će se pokazati na tom festivalu. Mislim da Užice to može da radi, jer imate dobar Jugoslovenski festival i mislim da možete takav da imate i festival za decu sa najboljim ostvarenjima iz regiona—rekla je Ristić Vitomirović i dodala zbog čega voli da dođe u Užice:
—Ovde u Užicu sam dobila prvi Gran pri, nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu „Joakim Vujić”. Volim da dođem u vaš grad, ovde je moj dragi kolega Boban Ljubičić, koji je Zaječaru počeo karijeru. I zaista se radujem kada sretnem ljude koje znam.
Poslednjeg dana Festivala u petak, 15. maja od 12 i 18 časova na programu je predstava, Radjarda Kiplinga, a u režiji i adaptaciji Todora Valova, Pozorišta za decu Kragujevac.
M. H.

You may also like

Leave a Comment