Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

Restart

Najnoviji film Dejana Petrović „Restart” premijerno će biti prikazan u sredu 01. oktobra od 20, 00 u Dvorani kulturnog centra Beograda.

„Restart” je umetnički dokumentarni film o čijem sadržaju reditelj Dejan Petrović kaže:

—Snimili smo dokumentarac o umetniku Darku Babiću koji više od deset godina živi skrajnut od aktivnih socijalnih kontakata i pasivan po pitanju sopstvenog stvaranja , o čoveku od koga društvo i sredina više ništa ne očekuju, čoveku koji je prestao da očekuje od drugih, o čoveku koji je , naizgled, izgubio i svoja očekivanja. „Restart” je priča o pronalaženju novog smisla i nove pokretačke snage, o razbijanju predrasuda, o povratku dostojanstva, o prijateljstvu i ljubavi, o podjednakoj važnosti svakog koraka , kao i cilja kome idemo.

Darko Babić je umetnik , slikar rođen u Požegi 1969. i na završnoj godini studija FLU u Beogradu saznaje da je oboleo od multipleks skleroze. Njegova dalja sudbina je sudbina čoveka koji  se u jednom trenutku predaje i prestaje da se nada, samim tim njegov život kreće se u decenijskom košmaru samoizolacije i odbacivanja i sebe i sveta. U tom dugotrajnom periodu samoodbacivanja prihvata poziv Gradske galerije u svom gradu da u njoj izlaže. Desetomesečni proces pripremanja izložbe, neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima uz rizik da zidovi galerije ostanu prazni , završava se izložbom njegovih radova .

Dejan Petrović je , isto kao i Darko Babić svojom borbom i povratkom u život želeo da kaže još nešto:

—U vremenu kolektivne bezvoljnosti i pasivnosti, odlučili smo da snimimo dokumentarac o nama, o njima, o ljudima koji najveći deo svog života provedu u pasivnosti, u okovima navika i uspavanosti, u odlaganju akcije i odbacivanju odgovornosti. Poželeo sam da snimimo film o svima nama koji smo spremni da kiritikujemo , koji uvek znamo gde je cilj, ali ponekad nemamo snage ili hrabrosti ni da započnemo trku koja nas do njega vodi.

Ali i da poruči:

—Pitamo se, odakle potreba da se neprestano odlaže buđenje, ustajanje, izlazak iz spavanone u kojoj se nalazimo . Kako se to neko probudi i pokrene? Da li čovek može i sme sebi da dozvoli toliki luksuz , da samo pasivno , sa strane posmatra sopstveni život? Ili će uzeti život u svoje ruke ili preuzeti dalju odgovornost za odluke koje donosi ? Kako napraviti korak dalje i pokrenuti se?

Nakon uspešne izložbe koja  je otvorena februara 2014. u Gradskoj galeriji u Požegi , a koja je označila buđenje i povratak Darka Babića na umetničku scenu, on je nastavio sa radom i trenutno je u toku izložba njegovih radova u Arilju.

Dejan Petrović (1974), rođen u Požegi, završio Učiteljski fakultet u Užicu a potom i studije TV režije na FDU u Beogradu gde trenutno radi kao docent na katedri za TV režiju. Njegovi dokumentarni filmovi su nosioci brojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnija dva moskovska Viteza: Zlatni za film „Dah” i Bronzani za film„San jednog dleta”.

Nakon premijere filma „Restart” u Beogradu očekuje nas premijera u Požegi a datum će biti naknadno objavljen.

Ulaz na premijeru u Dvorani Kulturnog centra Beograd je slobodan.

M.Nikolić

Related Posts

Leave a Comment