Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

 

Milan Bogojevic i Marko Ristovski dobitnici prve nagrade na forumu „zelenih ideja”

Milan Bogojevic i Marko Ristovski dobitnici prve nagrade na forumu „zelenih ideja”

Tako je malo potrebno da se dobije nešto zanimljivo i korisno kada se udruže kreativne ideje, znanje i dobra volja kao što su to učinili Užičani, Marko Ristovski i Milan Bogojević koji su napravili eko–hostel „Republik”, prvi takve vrste u Srbiji. Prateći turističke trendove, hostel su uredili u duhu Užičke republike, prvoj oslobođenoj teritoriji u Drugom svetskom ratu, a sve u hostelu se zasniva na ekološkim principima.

Tvorci ovog projekta su nakon dogovora vrlo brzo krenuli u realizaciju ideje. Napravili su projekat, iznajmili prostor od oko 200 kvadrata i pre dva meseca započeli su intenzivne akcije na uređenju objekta. Uz pomoć prijatelja, rođaka i volontera odrađen je veliki deo posla, a zatim su majstori obavili sve ono što je bilo potrebno da hostel „Republik” ugleda svetlo dana. A svega toga ne bi bilo da Marko i Milan svoju ideju nisu prezentovali na konkursima. Korisnu i zanimljivu ideju ove dvojice Užičana prepoznali su i na forumu „zelenih ideja” gde je njihov projekat osvojio prvo mesto među 109 projekata i nagradu od 8.000 dolara,  a na konkursu „Grupe 484” i USAID su dobili opremu u iznosu od 1.200 evra.

—Sredstva koja smo dobili na forumu „zelenih ideja” smo iskoristili za kupovinu solarnog sistema za dogrevanje vode u zajedničkom kupatilu, koje smo dogradili da bi povećali komoditet gostiju i kupovinu europaleta od kojih je napravljen sav nameštaj u hostelu. Od Nacionalne službe za zapošljavanje smo dobili 160.000 dinara. Ostatak sredstava smo finansirali sami iz naših izvora—objašnjava Marko direktor hostela „Republik” i dodaje da ih je projekat ukupno koštao oko 20.000 evra.

recepcija

Hostel će u potpunosti biti uređen i zasnivaće se na ekološim principima što će osim očuvanja životne sredine, sigurno uticati i na smanjenje troškova, ali i na uštedu energije i vode.

—U hostelu će se koristiti štedljive baterije u kupatilima i kuhinji, prečistači za otpadnu vodu, solarni korektor za dogrevanje potrošne vode, kao i štedljiva rasveta. Zimi će se za grejanje koristiti pelet. Enterijer će biti upotpunjen lampama od šlemova, za gardeorbu će se koristiti preparirani vojnički ormari i kasete, sanduci za municiju će takođe naći svoju upotrebnu funkciju. Na zidovima će biti slike i fotografije junaka iz vremena Narodno oslobodilačke borbe, sve će biti podređeno Užičkoj republici i junacima koji su se borili za slobodu ta dva meseca—priča Marko.

Kuhinja i dnevni boravak

Kuhinja i dnevni boravak

Eko–hostel smešten na adresi Želje Đurića 34 može da primi 25 gostiju, kojima će na raspolaganju biti pet spavaćih soba, po jedna dvokrevetna, trokrevetna i dvanaestokrevetna i dve četvorokrevetne sobe. Uz to objekat poseduje pet balkona, dnevnu sobu, čajnu kuhinju, zajedničko kupatilo, mali ve–ce, a tu je i zona za rekreaciju.

soba

 

 

soba

Zainteresovani turisti se već javljaju da rezervišu smeštaj, a zvanično otvaranje hostela je planirano za 24. septembar na Dan Užičke republike.

—Za otvaranje smo planirali promotivne akcije, specijalne partizanske ture i još neka iznenađenja, ali o tome će te više saznati na dan otvaranja. Naši gosti će osim smeštaja imati organizovane izlete do okolnih destinacija, upućivaćemo ih na pešačke i biciklističke ture, vodićemo ih na besplatne pešačke ture po gradu pošto imamo dosta licenciranih vodiča—rekao je Marko.

 

Related Posts

Leave a Comment