Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Nova dimenzija „Defragmentacije slike”

Nova dimenzija „Defragmentacije slike”

by Velimir Popovic

Izlozba Karoline Mudrinski

Živeći u jednom mestu čovek se navikne na izgled stvari pored kojih svakodnevno prolazi, zapazi samo velike promene, uglavnom u prolazu. Ponekad  nam neko sa strane ukaže na detalje, na oblike i boje i shvatimo da neprimetno prolazimo kroz lepotu. Karolina Mudrinski, umetnica poreklom iz Novog Sada, magistar Fakulteta umetnosti Beogradskog univerziteta odseka za digitalnu umetnost, čija je izložba je sinoć otvorena u Gradskoj galeriji, svojim slikama i video performansom skrenula nam je pažnju na senzibilitet našeg sopstvenog mesta.

Otvaranje izložbe Karoline Mudrinski

Otvaranje izložbe Karoline Mudrinski

 

Otvaranje izlozbe

Skrećući pažnju na rad Karoline Mudrinski koji je posledica njenog boravka u Užicu protekla dva meseca, Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti i kustos u Narodnom muzeju, rekla je da je i po metodu rada ova izložba drugačija, budući da je umetnica u procesu rada u slike i celokupnu postavku unela i materijalne delove Starog grada u vidu peska, kamena, lišća, vune.

—Defragmentacija slike, kao naziv ove izložbe je stvarno i istinski defragmentacija utisaka našeg mesta i verujem da ćete svi prepoznati odnos senzibilnosti umetnice i materije našeg grada. Ova izložba u potpunosti prati njen dosadašnji koncept rada i izrazito modernistički senzibilitet. U slučaju ove izložbe to je doslovno materija Starog grada u modernističkom duhu, duhu enformela koje je samo po sebi čarobna grana modernog slikarstva  — istakla je Dogandžićeva prilikom otvaranja izložbe.

Karolina Mudrinski

Karolina Mudrinski

Na pitanje o utiscima boravka u Užicu i o tome kako se to odrazilo na njen rad, Karolina Mudrinski je odgovorila:

— Budući da čovek nikada unapred ne zna šta da očekuje, da li će se nešto pokrenuti, u kom smeru i da li će iz umetnika nešto uopšte izaći, jako sam zadovoljna svojim boravkom ovde, naročito rezultatima rada. Meni koja dolazim iz ravnice, iz okruženja Petrovaradinske tvrđave bio je potreban jedan ovakav dinamičan pejzaž i Stari grad kao inspiracija i izvor energije. Nisam mogla da se suzdržim u ravnim površinama slike koje sam ranije radila, otuda ova piktura, ova izrazita tekstura.

slika

slika

Gledajući ove slike primećujemo harmoniju boja, vazdušaste pigmente, a onda nas iznenadite jakim kontrastom. Šta je prava Karolina?

—Volim da istražujem u svim domenima, u jasno bojenim površinama , u geometriji, u čistim bojama, a volim da istražujem i u nekim ahromatskim gamama kao što je belo – siva koja tek ima prizvuke neke plave, crvene, zelene u sebi ali tanano. A nekada radim čvrsto geometrijski. „Defragmentaciju slike” kao temu sam započela prošle godine i želeći da nastavim tu temu, boravak ovde i na Starom gradu uneo je u ovaj rad još jednu dodatnu dimenziju koja se odnosi na materijale s kojima sam radila, a koji su karakteristični za ovo područje.

slike

Prateći video performans vidimo Karolinu Mudrinski kako silazi niz stepenice Starog grada. Ova umetnica, donevši otuda pravo u Gradsku galeriju slike, kamen, lišće i vunu, donela nam je zapravo delove naše svakodnevnice  i istorije i ugradila ih u impresiju jednog umetnika.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment