Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Četvrtak 19. jun, Narodno pozorište: premijera „Žanka”

Četvrtak 19. jun, Narodno pozorište: premijera „Žanka”

by Velimir Popovic

ZANKA Plakat 72-2

19. juna od 20, 30 u Narodnom pozorištu Užice, biće izvedena premijera komada „Žanka” Miodraga Ilića . Ovu 528. po redu premijeru Užičkog pozorišta pored reditelja, Anderee Ade Lazić potpisuju i dramaturg Dragana Bošković, scenografija i kostimi Tamara Bušković, i glumačka ekipa : DivnaMarić, Slobodan Ljubičić i Vahidin Prelić.

Komad „Žanka” bavi se biografskim podacima legendarne Žanke Stokić, njenim preispitivanjem,košmarima predsmrtne noći u kojoj se mešaju stvarnost i aveti prošlosti,trenuci kada  ponovo pita sebe i ljude koje je poznavala i koji su obeležili njen život (Branislav Nušić, Simeon Tošić, Aleksandar Gavrilović, Moris Pijade i  Vojni Islednik kao oličenje novog društva). U agoniji traženja odgovora na pitanje – da li je sve tako moralo da bude, na tas vage se stavljaju događaji i okolnosti, želje i  motivi žene, umetnice,  koja je sve u životu podredila jednom –pozorištu i sceni.

O reditelju: Andrea Ada Lazić je završila Akademiju umetnosti u Beogradu i master na London film school. Zaposlena je kao reditelj u Kulturno umetničkom program RTS, gde  je, između ostalog u Dramskom programu adaptirala i za potrebe televizijskog dramskog programa režirala veliki broj pozorišnih predstava. Autor je celovečernjeg igrano– dokumentarnog filma „Zalažem se za laž” o Zoranu Radmilović. Dobitnik je nekoliko nagrada za pozorišnu režiju (Zlatna kolajna Žirija publike na Međunarodnom festival monodrama u Zemunu, Specijalna nagrada za režiju na Međunarodnom festival komedije „Zlatna liska ”u Mostaru itd.). U sibirskom gradu Surgutu postavila je na scenu mjuzikl za decu „Srpska bajka o ljubavi ” na temu srpske bajke u ciklusu „Bajke sveta”. U Šabačkom narodnom pozorištu režirala je praizvedbu drame „Tektonika osećanja” Erika Emenuela Šmita.

Miodrag Ilić, (Beograd, 23. April 1934.) , književnik, pretežno dramski pisac,napisao je 28.drama, publicist,novinar, prevodilac i pedagog. Diplomirao je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogadu, a 1966. završio studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Između ostalog , bio je upravnik Beogradskog dramskog pozorište, direktor Drame Narodnog pozorišta I direktor Programa za inostranstvo RTS. Jedan je od osnivača Udruženja dramskih pisaca Srbije i u periodu 1978/80  bio predsednik ovog udruženja.  Dobitnik je velikog broja nagrada za dramsku i filmsku delatnost.

 

You may also like

Leave a Comment