Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home DruštvoMuzika Zemlja gruva: Stvaramo muziku koju volimo

Zemlja gruva: Stvaramo muziku koju volimo

by Velimir Popovic

naslovna gruv

Strogo đuskanje koje promoviše bend „Zemlja gruva” nije moglo da izostane ni u Gradskom kulturnom centru. Mladi su se ludo zabavljali, đuskajući, skačući uz sada već poznate numere ovog beogradskog benda, kao što su Najlepše želje, Nisam znala da sam ovo htela, Kako bilo i druge. Grupa muzičkih entuzijasta koja je želela da stvori nešto totalno drugačije u muzičkom svetu osnovala je bend Zemlja gruva 2007. godine, a u maju 2010. je izašao njihov za sada jedini album WTF.

Bend je osim muzike koju radite, specifičan i po većem broju članova. Kako se snalazite u takvim uslovima i koliko je teško orgaizovati rad tako velikog broja ljudi na jednom mestu?

—Generalno radimo ono što mi volimo. Ne postoji neki dogovor iza toga ili da smo se prepoznali u nekom žanru i da na tome insistiramo, nemamo žanrovska ograničenja. Prosto se to dešava iz nas samih iskreno. Naš bend varira sa brojem članova. Ali stalno postoji bas, bubanj, gitara, tri vokala, dva duvača, a imali smo nekad jednu gitaru i duvača. Znamo svi da nije lako raditi sa ljudima. Ali kroz iskustvo, iskristališu se principi gde su slabe tačke, pa se u organizaciji na to fokusiramo. Nakon ovoliko godina mi smo se uigrali i sada je to sve lakše—kaže Konstrakta iz Zemlje gruva.

Uz netipičnu muziku i pesme u centar pažnje izbacio vas je i nekonvecionalan stil oblačenja.

—U bendu su dve pevačice i naše poznanstvo potiče i pre Zemlje gruva. Prosto otkad radimo zajedno insistirale smo na promeni stajlinga, držimo do toga. Kada su neki veći koncerti angažujemo stilistu, a inače za ostalo se same spremamo. Mislim da svi treba da vode računa o stajlingu i pojavnosti, jer je imidž veoma važan.

IMG_9403obrada

U vašoj muzici se primećuje da pratite trendove.

—To je tačno, trudimo se da to sve ispratimo i u distribicuiji. Tako smo mi među prvima 2010.godine postavili muziku za besplatno preuzimanje. Pa sada prelazimo na drugi način distribucije muzike preko poznatog portala, a imamo i svoju izdavačku kuću Gruvlend. I posle četiri godine postojanja uspevamo da publici pokažemo Gruvlend, a to je nešto šire od Zemlje gruva.  Gruvlend je sva naša saradnja sa drugim muzičarima i u tom smislu ćemo imati 9. maja u Domu omladine koncert na kojem ćemo predstaviti sve autore sa kojima sarađujemo.

Izdali ste do sada samo jedan album. Koji princip rada ste odabrali što se tiče objavljivanja vaših pesama?

—Nakon tog albuma opredelili smo se da radimo samo singlove, jer je to logičan izbor zbog u skladu sa muzičkim dešavanjima u svetu. Dugo nas nije bilo, poslednji singl smo objavili prošle godine Udri jače manijače, obradu pesme Dina Dvornika. U maju će izaći naša autorska pesma i u principu spremamo se i voleli bismo da postignemo da na svaka dva meseca izbacimo singl. Nisam sigurna da ćemo raditi na albumu.

N. H.

You may also like

Leave a Comment