Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home MestoUžice Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa

by Velimir Popovic
hidrocentrala

Dan je bio sumoran, sa više oblaka nego sunca, ali mladi fotografi kažu da da su to idealni uslovi za nastajanje dobrih fotografija.

“Bilo bi dobro da se sunce pojavi na par sekundi, da zabeležim i nekoliko takvih trenutaka, ali i ovako je odlično”, kaže za Danas jedna od takmičarki, učenica četvrte godine Grafičko medijske škole u Beogradu, Vanja Cvetković.

Tema takmičenja, stara užička hidrocentrala, joj odgovara, ali najviše voli umetničku i modnu fotografiju. Veruje da će vrednim radom postići da se jednog dana, upravo tim i bavi.

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa 2

Vanja Cvetković/Foto: Ana Milošević/Danas

“Taj posao je divan, a fotografija je prava umetnost. Ona pokazuje da svako oko vidi ono što mu odgovara”, kaže naša sagovornica.

Njena drugarica, Anabela Muminović, saglasna je da dan pun oblaka prija objektivu i raduje se što ima priliku da užičku plažu i hidrocentralu prikaže na svoj način. Ona preferira studijske portrete, ali je spremna da radi sve za šta joj se pruži prilika, kako bi stekla što više iskustva.

“Divno je raditi studijske portrete, ali lepo i kada fotografišete, recimo, rođendane. Takvi događaji su mesta gde se na licima ljudi vidi mnogo emiocija. Fascinantno je Koliko facijalnih ekspresija možete zabeležiti u deliću sekunde”, kaže Anabela, koja je u Užice došla iz vojvođanske Padine i dodaje da joj nije problem da na početku svoje karijere radi sve što pomaže sticanju profesionalnog iskustva.

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa 3

Anabela Muminović/Foto: Ana Milošević/Danas

“Odgovara mi da dosta radim, da imam priliku da se opredelim za stil koji mi najviše odgovara. Na kraju, ne moram raditi ono što mi se najviše sviđa, mogu i ono u čemu se ispostavi da sam najbolja”, objašnjava mlada fotografkinja.

Mihailo Tornjanski iz Novog Sada, kaže za Danas da se u brdskim predelima pogled “drugačije odbija”.

“Ovde možeš nešto da uslikaš i iz ptičije perspektive, dok u Vojvodini to bez drone ili helikoptera nije moguće”, objašnjava kroz smeh momak koji je do sada stvarao ulične fotografije, beležio momente sa različitih protesta, ali i svadbi.

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa 4

Mihailo Tornjanski/Foto: Ana Milošević/Danas

“Sve je to značajno iskustvo, ali najviše volim da fotografišem dok putujem”, kaže Mihailo, koji se nada da će se u budućnosti baviti filmskom fotografijom.

“Pokušavam da budem reditelj, pa se nadam da će ovo pročitati i neko sa FDU i primiti me tamo”, priča kroz smeh mladi umetnik.

Za razliku od njega, ostvarenje sna za Ninu Bursać iz Novog Sada, koju preko užičke plaže prate umiljati psi lutalice, bila bi saradnja sa Nacionalnom geografijom.

“Ako budem mogla da biram, fotografisaću divlje životinje. Oduševljava me mogućnost da se susretnem i uspostavim odnos sa njima, da mi dozvole da im priđem”, deli svoja nadanja sa nama ova takmičarka.

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa 5

Nina Bursać/Foto: Ana Milošević/Danas

Ona kao i ostali, kaže da je svesna da će u početku raditi i poslove koji je ne oduševljavaju, poput fotografisanja svadbi, krštenja i raznih skupova, jer je to dobar način za sticanje iskustva, ali i zaradu, koja se kasnije može usmeriti u ostvarivanje fotografskih snova.

Užička hidrocentrala pred objektivima najboljih mladih fotografa 6

Foto: Ana Milošević/Danas

Ovaj kreativni tim, koji je privlačio poglede šetača na užičkoj plaži, samo je deo takmičara koji su učestvovali u 26. Republičkom takmičenju u grafičarstvu. Takmičilo se čak 28 učenika, sa pet obrazovnih profila, na više lokacija u Užicu, koje odgovaraju vrsti takmičenja.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment