Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home MestoUžiceArhitektura U male projekte građana uloženo više od 70 miliona dinara

U male projekte građana uloženo više od 70 miliona dinara

by Vladimir Gujanicic

Užice – Grad Užice je u prethodnih nekoliko godina pokrenuo veliki investicioni ciklus, koji se odnosi na ulaganja u komunalnu i saobraćajnu infrastruktturu, projekte iz oblasti zaštite životne sredine kao i projekte rekonstrukcije i sanacije škola i vrtića. Pored toga, značajan iznos sredstava uložen je u male projekte, koji su relizovani isključivo po predlozima građana, navodi se na sajtu grada Užica.

Prema rečima Miodraga Petkovića člana Gradskog veća, rekonstruisane su i uređene javne površine na više od 50 lokacija u gradskom i seoskom području.

„U poslednjih nekoliko godina, između ostalog i kroz program ’Udružimo se’, uredili smo javne površine na oko 50 lokacija, izdvojili smo više od 70 miliona dinara za te projkte na inicijativu građana. Samo u poslednjem ciklusu uradili smo 13 projekata ukupne vrednosti od skoro 33 miliona dinara. Iz budžeta grada, bezbedili smo 20 miliona a 13 miliona dinara od švajcarske vlade i to kao primer najbolje prakse i primer koji preuzimaju i druge lokalne samouprave u Srbiji”, kaže Petković.

Nedavno uređeni sporstki teren u naselju Senjak navodi kao primer uređenja javne površine koja je bila van funkcije i potpuno devastirana.

„Naše komšije iz ovog dela grada pokazale su interesovanje da se izgradi jedno ovakvo igralište i zahvaljujući njihovim predlozima i podršci grada Užica danas smo u prilici da budemo na jednom kvalitetnom sportskom terenu. Sa ponosom ističemo činjenicu da smo uradili i sportska igrališta u Balkanskoj ulici, u Volujcu, Krvavcima, Mokroj Gori. Takođe realizujemo i projekat poligona za obuku dece za bezbednost u saobraćja u dvorištu Crvenog krsta, uredili smo amfiteatar u Sevojnu, lokaciju Jovanova voda na Jelovoj Gori, park Pauna Petronijevića u Ribaševini, park na Dovarju. Pored sportskih terena i parkova urađena su i brojna dečija igrališta, uređeno je nekoliko pešačkih staza. I ono što je takođe važno svake godine radićemo i projekte koje predlažu osetljive grupe, poput rampe za osobe sa invaliditetom koja je urađena u ’Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II’ i interaktivne klupe ispred Gradske kuće”, naglasio je Petković.

Iako u finansijskom i građevinskom smislu ovo nisu veliki projekti značajni su i važni jer dolaze po inicijativi sugrađana iz svih delova grada, a kao i do sada radiće se i u narednom periodu u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

 

GZS

You may also like