Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home PrivredaEkonomija Olakšice za struju i gas za najsiromašnije

Olakšice za struju i gas za najsiromašnije

by Vladimir Gujanicic

Oko 170.000 najugroženijih građana koristilo je pogodnosti za plaćanje struje u grejnoj sezoni, dva i po puta više nego ranije. Od oktobra do marta čak i penzionerima sa minimalnim penzijama računi su smanjeni za 1.000 dinara. Ove godine za mjere energetske efikasnosti najveće subvencije imaće najsiromašniji. Iako se situacija popravila, i dalje ima građana koji se žale da je teško dobiti energetske beneficije.

Za besplatnih 120 do 250 kilovat sati struje mjesečno, najsiromašniji građani svake godine obnavljaju zahtjev. Od prošle godine ove povlastice mogu se dobiti za grijanje iz toplana, au sezoni grijanja na plin.

„Puno je više korisnika koji koriste popust na električnu energiju nego korisnika koji koriste pravo na toplinsku energiju. Čak je i razlika ogromna. Ako smo u prvih šest meseci podneli 600 novih zahteva za struju, tridesetak je za toplotnu energiju“, kaže Nadica Šalinger, načelnica Odeljenja za dečju, boračko-invalidsku zaštitu u Leskovcu.

Pravo na energente imaju primaoci socijalne pomoći, dječijeg dodatka, tuđe njege i pomoći, najsiromašnija seoska domaćinstva i druge porodice sa niskim primanjima. Domaćinstva sa teškim bolesnicima mogu računati na energetsku zaštitu.

„Ako koriste inhalatore, ili pacijenti koji su na dijalizi i dijalizirani kod kuće, imaju mogućnost da budu zaštićeni od nestanka struje.“ U ova dva mjeseca imali smo takvih zahtjeva i donesena je odluka za 12 osoba, ali je važno da imaju i prijedlog ljekara koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i da im je struja neophodna za normalno funkcionisanje“, kaže Danijela. Milosavljević, odbornik za socijalna pitanja u Vranju.

Popusti su značajni jer većina ljudi prepolovi račune za struju i grijanje. Nadležni tvrde da je procedura pojednostavljena.

“Status se stiče jednim papirom, moram to da istaknem. Stoga smo nastojali da dokumentacija ne bude preopširna. Ove godine dali smo priliku energetski opasnim kupcima da se odazovu pozivu lokalnih samouprava da saniraju svoje domove za zamjenu stolarije, bojlera, krovova i fasada. I imaju mogućnost da dobiju subvencije do 90 posto“, kaže Dubravka Đedović Handanović, ministar rudarstva i energetike.

Zadatak lokalnih samouprava je da informiše građane o energetskim podsticajima. Svaki odbijeni zahtjev mora biti uredno obrazložen, a građani mogu prijaviti nepravilnosti resornom ministarstvu.

Izvor: RTS

You may also like