Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Šta je ostalo Titovo u Užicu

Šta je ostalo Titovo u Užicu

by Velimir Popovic
tito

Josip Broz Tito, doživotni predsednik Jugoslavije, maršal, trostruki narodni heroj i „najveći sin naroda i narodnosti“ – kako se tada govorilo – umro je 4. maja 1980. godine. Titovo ime nosile su glavne ulice, a i osam gradova. Kako se u Užicu sećaju vremena kada su bili Titovo Užice?

Doba kada je grad bio Titov, a ogromni Broz na gradskom trgu, Užičani, bar oni stariji, sećaju se s nostalgijom.

„To je najbolje vreme za mene. Sve što sam lepo doživela to je u tom vremenu. Nema da se stidim toga. Nekome je ovo vreme bolje, a meni je ono najbolje“, kaže jedna Užičanka.

„Imali smo svega, imali slobodu. Na ulici je mogao neko da spava nije bilo bojazni, imali dobre plate, išli na odmore, lepo se provodili. U grad s njegovim imenom Tito je dolazio 13 puta“, seća se sugrađanin.

„Na predlog Dobrivoja Vidića, člana Narodnog odbora, koji predlaže da Užice dobije novo ime to je i prihvaćeno i Užice se naziva Titovo Užice. Građani su obavešteni preko velikih plakata, na velikom zboru koji je organizovan na Žitnoj pijaci, danas Trgu partizana“, navodi Stanojka Milivojević, istoričarka u Narodnom muzeju.

Od tada je počela nova istorija grada, a razglednice iz Titovog Užica stizale su 45 godina.

„Kada je Užice zvanično dobilo ime Titovo, tada je imalo 6.000 stanovnika, a posle Titove smrti 1980. godine, zadnji put je bio 1979. na Kadinjači imalo je 80.000 stanovnika. Samo po broju stanovnika možete da vidite koliko je Užice dobilo“, navodi Nikola Gogić.

Kao što Užičane niko nije pitao da postanu Titovi nije ni za vraćanje na staro ime, već je preporuka stigla „odozgo“. Uz šampanjac, jaja i psovke njegov spomenik je sa trga prebačen u muzej gde su mu i danas poštu odali potomci saboraca.

„Četvrti maj je dan kada je sa životne scene otišao maršal Tito. Taj datum poštujemo svake godine dolazimo na ovo mesto, nekada je to bilo na trgu partizana da izrazimo našu zahvalnost, za jedno srećno vreme za jedno bezbrižno detinjstvo“, kaže Vojin Mrđa, sekretar SUBNOR-a Užice.

Tito danas u Užicu živi u muzeju i sećanjima uz priliku da se i titovoužička istorija koju je pisala ideologija sagleda s’ vremenske distance.

IZVOR: RTS

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment