Home DruštvoUmetnost i kultura Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u znaku Branislava Nušića, Velikog rata i pozorišnih tema

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u znaku Branislava Nušića, Velikog rata i pozorišnih tema

by Velimir Popovic

naslovna jpf2014 najava

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda”, 19. po redu održaće se od 5. do 11. novembra u Narodnom pozorištu u Užicu, pod sloganom Nušićeve rečenice: „Danas ti je, brate, sve na prodaju; čast, savest i prijateljstvo– sve, brate, sve!”. Kako je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Užicu, danas istakao Bojan Munjin, selektor festivala, za ovogodišnji festival organizatori su se vratili trima temama, Branislavu Nušiću, pozorišnim temama i Velikom ratu.

Na ovogodišnjem festivalu imaćemo priliku da pogledamo sedam pozorišnih komada: „Doktor Nušić” prema komadu „Dr” Branislava Nušića u koprodukciji Narodnih pozorišta iz Sombora i Kruševca, a u režiji Kokana Mladenovića; „Trpele” –BDP–a, autorski projekat i režija Bobana Skerlića; „Unosno mesto”, tekst Nikolaj Ostrovski, izvodi JDP Beograd, režija Egon Savin; „Gospođa ministarka”, tekst Branislav Nušić, izvodi Pozorište Boško Buha Beograd, režija Tanja Mandić Rigonat; „Četrnaesta”, autorstvo i režija Ana Đorđević, predstava Narodnog pozorišta RS Banja Luka; „Tri sestre”, A. P. Čehov, izvodi Dramsko kazalište Gavella iz Zagreba, a u režiji Slobodana Unkovskog; „Filomena Marturano”, prema komadu Eduarda De Filippa, izvodi Centar za kulturu Tivat, a u režiji Jagoša Markovića.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović se zahvalio novinarima kao saradnicima, jer bez njihove pomoći, kako je rekao, ovom Festivalu, pozorištu i gradu koji se prepoznaje po ovom festivalu, već 19. godinu uzastopno ne bi bilo na ovaj način, ni ovoliko uspešno predstavljeno ni pozorište, ni festival, a ne bi bilo ni te lepe reči koja se nešto dalje čuje.

—Mi smo hteli da izveštavate direktno odavde, nismo hteli da pravimo promociju u Beogradu, što je negde bila ideja. Prvi put se obraćamo medijima u našem gradu i pozorištu, sa ljudima koji Festival čine mogućim. To su pre svega gradonačelnik Tihomir Petković koji je na čelu Festivala, Jelena Vasović Vićović član Gradskog veća zadužena za kulturu, Bojan Munjin selektor Festivala i moja malenkost. Sa ovih 19 godina smo zagazili u ozbiljno punolestvo. U teškim vremenima država i grad su gradili ovaj Festival i grade ga i dalje i ovaj Festival će biti oslonac kulturnog razvitka Srbije, to pre svega se najbolje sagledava kroz ozbiljan odnos, kroz budžet Republike Srbije i budžet grada Užica i kroz to da sugrađani s velikom pažnjom i nestrpljenjem očekuju ovaj Festival—rekao je Stamatović.

jpf2014

Zoran Stamatović

Selektor Festivala Bojan Munjin je na početku istakao da mu je zaista velika čast da ponovo može da radi za ovaj festival, na zadovoljstvo užičke publike i na čast grada Užica.

—Što se tiče predstava koje smo Zoran Stamatović i ja izabrali za ovu godinu rekao bih da smo se vratili trima temama, pre svega pozorišnoj priči, Branislavu Nušiću i Velikom ratu. Velikom ratu zato što čitava Evropa obeležava njegovu stogodišnjicu, a u Srbiji ima posebnih razloga da se o Velikom ratu govori. Mi se uključujemo u to ne samo kroz ceremoniju, već da to bude ozbiljno, ljudsko i umetničko propitivanje jednog velikog, ali i strašnog događaja koji je na kraju odredio živote svih danas do dana današnjeg. Ovim temama smo se vratili kroz predstave koje su pred vama. Osim toga treba spomenuti još neke stvari koje su manje vidljive, ali su takođe bitne. Ponovo smo se vratili pozorištu Boško Buha koje je bilo na jednom od prvih Festivala i sada dolazi na 19., vraćamo se i Beogradskom dramskom pozorištu koje je bilo pre sedam godina i mislim da se u oba slučaja radi o vrednim predstavama, to je moje mišljenje, a ja se toplo nadam da će te se i vi u to uveriti. Ono što isto nije nebitno za vreme u kome živimo, sa pozorišnog aspekta, vraćamo se koprodukcijama. U ovom slučaju to su vrlo vredno somborsko pozorište i kruševačko pozorište koji su napravili veoma dobru predstavu. Mislim da ovu Nušićevu rečenicu koju smo odabrali za slogan Festivala, ne treba posebno naglašavati, to nije nikakva specijalna provokacija, to je naprosto slika vremena sa kojim i u kome se borimo, slika na koju, na umetnički i ljudski način pokušavamo odgovoriti predstavama ovog festivala—rekao je u svom izlaganju Munjin i dodao da je po njemu napravljen i dobar balans između velikih i malih gradova, između metropola i onih sredina koje metropole nisu. Munjin je rekao da su ove godine bili jednu poštenu bitku i da na crtu užičke publike organizatori izlaze sa nečim sa čime se neće obrukati.

Bojan Munjin

Bojan Munjin

Gradonačelnik Užica i predsednik saveta Festivala, Tihomir Petković je istakao da su svi Užičani  ponosni na Jugoslovenski pozorišni festival koji opstaje skoro dve decenije, uprkos teškim vremenima.

—Nije nimalo jednostavno okupiti najbolje pozorišne predstave sa prostora bivše Jugoslavije u jednom gradu u tako kratkom vremenu. To uspevamo zahvaljujući entuzijazmu menadžmenta Narodnog pozorišta i uz podršku ministarstva kulture koje je ove godine izdvojilo oko tri ipo miliona dinara i grada Užica koji je iz budžeta izdvojio preko tri miliona dinara, kao i uz podršku pojedinih užičkih privrednika, mada ih je sve manje, pa je ovo prilika da ih pozovemo da ovih dana daju podršku ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji—istakao je Petković.

Kompleti karata za predstojeći pozorišni Jugoslovenski festival će se prodavati po pristupačnim cenama. U promotivnom periodu od 23. septembra do 3. oktobra komplete karata možete nabaviti po ceni od 4.000 dinara parter sredina i od 3.000 dinara parter strane i balkon. U pretprodaji koja će biti od 6. do 24. oktobra kompleti karata se mogu kupiti po ceni od 5.500 dinara parter sredina i od 4.500 dinara parter strane i balkon. U rednovnoj prodaji od 27. oktobra kompleti karata će koštati 6.500 dinara parter sredina i 5.500 dinara parter sredina i balkon. Pojedinačne karte će koštati 1000 dinara.

M. H.

You may also like

Leave a Comment