Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home DruštvoMuzika Muzika pozitivne energije za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Muzika pozitivne energije za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

by Velimir Popovic

naslovna priredba

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra u Gradskoj biblioteci održan je zanimljiv koncert na kojem su nastupili deca i osobe sa invaliditetom, koja su u muzici, sviranju i pevanju pronašla zanimljiv hobi, ali i način da ispolje svoju kreativnost i polaznici Muzičko edukativnog centra „Ars Nova”.

U prepunoj sali Biblioteke, koja je večeras bila muzički obojena, tonovima klasične muzike, ali i modernim numerama koje su izvođači birali sami i pripremali samo za ovaj nastup, publika je uživala i aplauzima nagrađivala izvođače. Bilo je lepo čuti, poznate numere na gitari, klaviru, violini, električnoj gitari, flauti i videti radost i osmehe, na licima izvođača, ali i publike. Neka posebna energija, koju mogu stvoriti samo muzički zvuci treperila je u vazduhu i ove večeri.

IMG_5887

Ovogodišnji 3. decembar je počeo dobrom naznakom za osobe sa invaliditetom, jer su u prepodnevnim satima predstavnici svih udruženja osoba sa invaliditetom u Užicu bili na prijemu kod Saše Miloševića, gradonačelnika Užica. Prema rečima, Čedomira Cicovića, zaduženog za odnose sa javnošću u Udruženju cerebralne i dečje paralize, to bi trebalo da znači institucionalnu podršku za aktivnosti osoba sa invaliditetom u gradu.

—Dan se završava umetničkom, stvaralačkom, konstruktuvnom i muzičkom priredbom koju su priredile osobe sa invaliditetom i učenici Muzičke škole „Ars Nova” zajedničkim snagama. To bi trebalo da bude dobar spoj aktivnosti, ove s početka i kraja dana ovog 3. decembra i putokaz kakav bi miks to trebalo da bude u odnosu prema osobama sa invaliditetom i odnosu osoba sa invaliditetom. Ja bih uvek prvo stavio akcenat na same osobe sa invaliditetom, pa bih onda uperio prst. Itekako ima na koga da se uperi prst u ovom gradu i ovoj zemlji, po pitanju onoga šta može da se uradi. Uvek treba poći prvo od sebe, a Udruženje cerebralne i dečje paralize uvek polazi od onoga šta se može uraditi. Pokazali smo večeras šta osobe sa invaliditetom mogu, to nije u domenu vrhunske umetnosti, ali nije nama bila namera da promovišemo umetnost kao takvu. Naša namera je bila da promovišemo pozitivizam, stvaralaštvo, umeće, upornost. Nastupila su deca koja vežbaju tek nekoliko meseci i trebalo je zbog toga imati hrabrosti i nastupiti pred punom salom, a oni su pokazali da i to mogu—kaže Cicović i dodaje:

—Naša dugoročnija namera je da ovaj datum u ne tako dalekoj budnućnosti svedemo na formu i protokol. Da svi problemi koji se sada spominju samo 3. decembra budu predmet rasprave i aktivnosti cele godine i da u jednom momentu ovaj datum dobije simboličnu formu obeležavanja borbe za prava osoba sa invaliditetom.

IMG_5850

IMG_5876

Muzička škola „Ars Nova” je pre sedam godina počela edukaciju osoba sa invaliditetom, radeći eksperimentalno sa autističnom i hiperaktivnom decom. Prošle godine je počela saradnja sa užičkim udruženjima osoba sa invaliditetom i pokrenuta je muzička radionica na kojoj je u početku bilo 13 članova, a sada ih ima više od 35.

—Polaznici su prvo imali teoretsku nastavu, a u februaru i martu ove godine smo krenuli sa individualnom i grupnom instrumentalnom nastavom. U julu smo počeli da radimo u Udruženju cerebralne i dečje paralize u Požezi. Sad imamo više od 35 polaznika koji sviraju uglavnom violinu, gitaru, klavir, klavijaturu, bas gitaru, a neki pevaju. Imamo malo mlađi uzrast koji se trudimo da uključimo u svaki vid obrazovanja, da li će to biti razvijanje kroz nekoliko instrumenata i kroz pevanje, uopšteno se radi na tome da im se osećaj za ritam malo poboljša, da se sluh poboljša i kroz ovaj vid nastupa pokazujemo ono što smo uradili—kaže Dario Milosavljević, profesor muzike i tvorac Muzičko edukativnog centra „Ars Nova”.

IMG_5886

IMG_5864

Dario ističe da uživa kada vidi da su deca zadovoljna, a pre svega mu je drago kada članovi Muzičke škole i deca sa invaliditetom funkcionišu zajedno i da su svi večeras imali priliku da vide kako jedni drugima pomažu da izađu na scenu, nameštaju im opremu i da je to sinergija koja je potrebna društvu.

—Deca su sama birala numere za večerašnji nastup. Ako nešto volite, to vam je u ušima, samim tim je lakše da to odradite. Neki su veoma kratko polaznici i pokazali su veliku hrabrost što su nastupili pred publikom —rekao je Dario.

IMG_5857

IMG_5854

M. H.

You may also like

Leave a Comment